Antena 3 CNN Actualitate Nu salvăm Delta, dacă rupem tratatul cu Kievul

Nu salvăm Delta, dacă rupem tratatul cu Kievul

Nu salvăm Delta, dacă rupem tratatul cu Kievul
22 Mai 2007   •   19:56
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat emisiunea ?Prima Ediţie? că suspendarea tratatului bilateral cu Ucraina nu reprezintă soluţia rezolvării problemei canalului Bâstroe, ci continuarea negocierilor cu Kievul şi dezvoltarea unei campanii de lobby la nivelul UE în favoarea poziţiei României. ?La nivelul Uniunii Europene, legislaţia protecţiei mediului este foarte bine structurată, iar această problemă nu este una numai a României, ci trebuie să reprezinte şi un conflict al Ucrainei cu Uniunea Europeană, pentru că Delta Dunării face parte din patrimoniul natural al întregului continent?, a afirmat Cioroianu.

El a amintit că, în urmă cu câteva săptămâni, în faţa Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE a ridicat problema lucrărilor întreprinse de autorităţile ucrainene pe canalul Bâstroe şi a arătat că autorităţile de la Bucureşti au greşit din 2004 până în prezent pentru că au considerat această problemă ca fiind una bilaterală româno-ucraineană.

El a subliniat că lucrările întreprinse de Ucraina în vederea decolmatării şi adâncirii canalului Bâstroe pot produce schimbări ireversibile asupra mediului Deltei Dunării, schimbări care pot cauza şi o catastrofă ecologică. Cioroianu a explicat că Delta este un tot unitar, iar dacă volumul hidrografic va creşte pe canalul Bâstroe, acest lucru va duce la uscarea unor porţiuni din partea românească a Deltei, ipoteză cu atât mai probabilă cu cât anul acesta este unul foarte secetos, iar cotele Dunării înregistrate în această perioadă sunt foarte scăzute.

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat convingerea că oficialii europeni vor ţine cont de doleanţele ţării noastre şi vor exercita presiuni asupra Ucrainei să renunţe la acest proiect. Astfel, Cioroianu a cerut tuturor ONG-urilor de protecţie a mediului preocupate de această problemă, precum şi tuturor cetăţenilor români interesaţi, să trimită scrisori şi petiţii europarlamentarilor pentru a determina o mai bună conştientizare la nivelul Parlamentului European a situaţiei alarmante din Delta Dunării.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close