Producătorilor români de carne
de porc le va fi interzis să-şi mai exporte produsele în
ţările membre ale Uniunii Europene până la sfârşitul
lui 2009, din cauza focarelor de pestă porcină descoperite în
ultimele luni, au hotărât, miercuri, experţii veterinari de
la Bruxelles. Perioada de interdicţie la export a fost astfel
extinsp cu trei ani. România nu mai exportă carne de porc în
piaţa unică din 2005, iar în acest an ar fi urmat să fie
ridicată interdicţia, reluarea fiind condiţionată de eradicarea
pestei porcine, fără utilizarea vaccinului, pentru o perioadă de
şase luni.
În acestă vară însă au fost
descoperite focare de pestă porcină la fabrica din judeţul Timiş
a celui mai mare producător de carne de porc din România,
Smithfield, şi alte câteva zeci de focare în
crescătoriile individuale, anunţă
Evenimentul Zilei.
Potrivit preşedintelui Patronatului Român al Cărnii de Porc,
Gheorghe Caruz, sancţiunea este legată de o slabă reprezentare a
ţării noaste la Bruxelles.