Deşi au scăpat cu pensiile netăiate, pensionarii primesc o nouă lovitură. Noul sistem de compensare a medicamentelor, menit să-i ajute, le face de fapt mai mult rău. De exemplu, pentru un medicament de 80 de lei, compensarea din partea statului era de 50%. De la 1 iulie însă, pacientul este ajutat doar cu 7 lei, adică mai puţin de 10 procente.
Majoritatea pensionarilor sunt dependenţi de tratamente extrem de costisitoare. Până la 1 iulie, statul suporta un procent important din sumă. Acum, noul sistem de compensare a medicamentelor este ucigător - spun bătrânii.
?Contribuţia paceintului a crescut considerabil la produsele din import, chiar plătesc 90 la sută. Prestariumul, de exemplu, până acum statul plătea 50 la sută, acuma plateste undeva la 5-6 la sută. Dacă astăzi mă întrebaţi pe mine în ce grupă terapeutică avem Prestarium, nu ştiu să vă spun. Ştiu că este pe lista B, că contribuţia statului a scăzut considerabil şi contribuţia pacientului la 60 de tablete care costau undeva la 80 de lei, iar statul contribuie acum cu 7 lei?, a declarat Iustina Vas, preşedinte Colegiul Farmaciştilor Mureş.
Farmaciştii se plâng că noile reglemetări sunt dificil de aplicat, pentru că sunt foarte vagi.?Preţurile cu amănuntul nu au crescut, a scăzut de fapt contribuţia statului la prescripţiile de medicamente la lista A şi B, A este contribuţia statului cu 100 %, iar B cu 50 %. Preţul de referinţă era calculat pe Denumire Comună Internaţională, acum este pe unitate terapeutică. Noi astăzi când discutăm, nu ştim în farmacie ce este unitate terapeutică pentru o anumită boală, pentru un anumit tip de medicament?, a mai spus Iustina Vas.
Mai multe sindicate ale pensionarilor din ţară intenţionează să atace la CEDO noilor reglementări în privinţa compensării medicamentelor.
Antena 3