Antena 3 CNN Actualitate Noul Cod Penal, instrument de cenzură. Cum se bagă "legal" pumnul în gura presei

Noul Cod Penal, instrument de cenzură. Cum se bagă "legal" pumnul în gura presei

S.T.
1 minut de citit Publicat la 17:22 23 Oct 2013 Modificat la 17:22 23 Oct 2013
Noul Cod Penal, instrument de cenzură. Cum se bagă "legal" pumnul în gura presei
Foto: slashgamer.com
Noul Cod penal, care urmează să intre în vigoare la data de 1 februarie 2014, asumat de către Guvernul Boc, cuprinde un articol care face ca jurnaliştilor să li se bage definitiv pumnul în gură.

Presa nu va mai putea face dezvăluiri legate de abuzurile unor procurori în timpul unor anchete sau unor procese aflate în curs de desfăşurare.

ART. 276 din Codul Penal prevede ca infracţiune ”Presiuni asupra justiţiei”.


Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

SURSA: NOUL COD PENAL

Unica şansa ca acest articol să nu fie pus în aplicare, este ca parlamentarii care-şi doresc o ţară democratică să intervină cât nu e prea târziu.

Adina Anghelescu, senior editor Lumea Justiţiei, susţine că noul cod penal nu ar trebui să se adreseze numai jurnaliştilor.

Potrivit acesteia, Codul Penal ar trebui să dea fiori şi avocaţilor, organizaţiilor neguvernamentale, martorilor şi inculpaţilor.


Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "100 de minute cu Alessandra Stoicescu".

×
x close