Antena 3 CNN Actualitate Noua lege a educaţiei, în dezbatere publică: Învăţământ obligatoriu de zece clase şi ore mai puţine (VIDEO)

Noua lege a educaţiei, în dezbatere publică: Învăţământ obligatoriu de zece clase şi ore mai puţine (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 17:36 18 Mar 2010 Modificat la 17:36 18 Mar 2010
Noua lege a educaţiei, în dezbatere publică: Învăţământ obligatoriu de zece clase şi ore mai puţine (VIDEO)
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a susţinut joi o conferinţă de presă cu prilejul lansării în dezbatere publică a noului proiect al Legii Educaţiei.

Potrivit Ministrului, noul proiect al Educaţiei Naţionale aduce câteva modificări la situaţia actuală:

-Învăţământul obligatoriu va fi până la vârsta de 16 ani, vârsta legală de la care se poate munci. Astfel, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a se vor adăuga învăţământului obligatoriu.

-Forma de evaluare de după cele zece clase obligatoprii va fi evaluarea naţională transcurriculară, ceea ce înseamnă că nu se vor mai da examene pe discipline separate, ci unul singur, complex, din mai multe discipline. premierul Boc spune miercuri la Iaşi că acest tip de evaluare "va fi centrată pe cele opt competenţe cheie recunoscute la nivelul UE".

-În învăţământul preuniversitar, numărul orelor şi curicula şcolară se vor reduce cu 25%. Astfel, la şcoala primară, numărul orelor obligatorii se va reduce de la 25 la 20, iar la gimnaziu de la 30 la 25, pe săptămână.

-Va fi introdus sistemul "şcoala după şcoală", în care elevii vor fi supravegheaţi de dascăli la efectuarea temelor.

-Universităţile vor fi împărţite în trei categorii: cele care oferă licenţă, cele care oferă licenţă şi master şi cele care oferă toate cele trei niveluri de studii universitare: licenţă, master şi doctorat.

-Alegerea rectorului unei universităţi se va face de către o echipă din care vor face parte atât membrii ai respectivei universităţi ? în proporţie de 50%, precum şi personalităţi din afara universităţii respective. Mai mult, un sfert din senatele universităţilor vor fi alcătuite din studenţi.

Proiectul noii Legi a Educaţiei va fi publicat pe site-ul www.edu.ro şi va fi supus dezbaterii publice, după care va fi aprobat de către Guvern, care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.

Citeşte proiectul legii Educaţiei Naţionale (pdf)



Antena3.ro

×
TOP articole
x close