Aproape 70.000 de astfel de copii încă se mai află în sistemul de protecţie.
"12% dintre aceşti copii au vârste cuprinse între 0 şi 5 ani, restul sunt copii cu vârste peste 5 ani, greu adoptabili" a explicat Bogdan Panait, Preşedintele Oficiul Român pentru Adopţii.
Lipsa banilor sau neînţelegerile din familii sunt motivele care îi împing pe români să-şi abandoneze copii sau să ceară creşterea lor în sistemul de stat.
Mulţi dintre cei mici nici măcar nu pleacă din instituţie, iar părinţii uită de cele mai multe ori să mai treacă pe la ei. Anul trecut, sistemul de protecţie socială din judeţul Buzău înregistra 165 de cazuri de copii aflaţi în dificultate socială, dintre care doar 79 erau nou veniţi. Restul s-au reîntors în sistem.
Când părinţii declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea copilului, iar rudele până la gradul patru nu au putut fi găsite, cel mic este declarat adoptabil în două luni. Şi românii care locuiesc în străinătate şi doresc să înfieze un copil din ţară vor putea demara procesul de adopţie, prima etapă fiind solicitarea atestatului de familie adoptatoare.