Editurile ameninţă că vor opri producţia, după ce procedurile de licitaţie şi formula de stabilire a preţului manualelor au fost schimbate pe ultima sută de metri. Reprezentanţii editurilor spun că sumele prevăzute de minister pentru manuale nu ar acoperi nici măcar costurile de producţie.
Doi lei. Atât dă Ministerul Educaţiei, în ultimii zece ani, editurilor, pe un manual şcolar. În realitate, cheltuielile sunt de două mai mari. Editorii spun că, în perioadă de criză, au ajuns în situaţia în care să subvenţioneze ei învăţământul.
Ministerul cheltuie anual, pentru un elev, 1400 de euro. Manualele nu reprezintă nici 1% din sumă. Editorii spun că ministerul nu ia în calcul decât cheltuielile cu tiparul, fără a ţine cont de drepturile de autor, tehnoredactare şi transport. În această situaţie, jumătate dintre edituri se vor retrage, pentru că nu mai consideră rentabile manualele şcolare.
Anul trecut, ministerul spunea că din toamna anului 2009-2010, elevii vor avea manuale noi şi mai puţin stufoase. Cum la Ministerul Educaţiei s-au schimbat 3 miniştri în câteva luni, lucrurile au bătut pe loc. Editurile s-au trezit acum două luni cu o metrodologie prin care au aflat că licitaţia pentru manuale va avea loc în luna aprilie.
Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu spune că atunci când va avea in buget pentru educaţie va discuta şi ce suma va aloca manualelor şcolare şi dacă va schimba metodologia de licitaţie a acestora.
Antena3