Antena 3 CNN Actualitate Notari publici şi angajaţi ai primăriei, implicaţi într-o "magie" imobiliară cu zeci de apartamente, la Ploieşti

Notari publici şi angajaţi ai primăriei, implicaţi într-o "magie" imobiliară cu zeci de apartamente, la Ploieşti

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 22:00 03 Apr 2023 Modificat la 22:00 03 Apr 2023
constructii cladire
Notari publici şi angajaţi ai primăriei, implicaţi într-o "magie" imobiliară cu zeci de apartamente, la Ploieşti Sursa foto: Profimedia Images

"Magia" a început în anul 2018, atunci când reprezentanții unei firme au cumpărat un teren în zona Bariera București și au început să construiască blocuri. Deși planul urbanistic zonal prevedea clar care era regimul maxim de înălțime, locatarii s-au trezit că noile construcții depășesc limitele maxime.

O investigație Antena 3 CNN a stabilit că anterior construirii blocurilor, prin PUZ se putea autoriza doar edificarea unor clădiri de joasă înălțime, pentru servicii publice și de interes general, nici vorbă de construirea unor blocuri înalte. Imediat după cumpărarea terenului, firma de construcții Genial Transaction Cars SRL a cerut modificarea PUZ-ului, iar Primăria a executat.

În anul 2020, dezvoltatorul imobiliar a cerut modificarea autorizaţiei iniţiale, cu modificarea înălţimii interioare a nivelelor. Ultimul etaj care, teoretic, era unul tehnic, a fost recompartimentat și transformat în unul de locuințe, iar astfel au apărut 30 de apartamente în plus.

După ani de zile în care au fost depuse sesizări după sesizări, autoritățile au declanșat anul trecut mai multe controale și verificări.

Citeşte şi: Un dezvoltator imobiliar a construit nouă etaje în loc de opt, într-un bloc din Ploieşti

Imediat după ce au fost ridicate blocurile, dezvoltatorii au început să vândă din apartamente. Chiar dacă pe rol erau mai multe litigii legate de aceste construcții, iar acestea au fost notate în cartea funciară, notarii nu au trecut în documentele emise și aceste probleme, chiar dacă legea îi obliga.

Totul pentru a înlesni creditarea, iar băncile să nu suspecteze nimic, clienții să nu se sperie, iar blocurile cu grave probleme de legalitate să se vândă cât mai repede. În acest fel, băncile și evaluatorii au fost duși în eroare de mențiunile false notariale, iar în cazul demonstrării acestor falsuri în justiție, riscurile sunt totale pentru cumpărători, notează ancheta continuată de jurnaliştii de la cotidianul naţional Jurnalul.

O anchetă a Ministerului Justiției a stabilit că doi notari au încălcat grav legea, fiind sesizat inclusiv Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Polițiștii au făcut mai multe percheziții, inclusiv în urmă cu o lună, și au audiat mai multe persoane. În urma probelor adunate, dosarul a fost declinat către DNA Ploiești.

Surse oficiale au confirmat că în ultima perioadă au fost audiați mai mulți martori în acest dosar şi, cel mai probabil, în următoarea perioadă vor ajunge în faţa procurorilor anticorupție și reprezentanții autorităților publice și notarii, fără de care acțiunile ilegale ale dezvoltatorului imobiliar nu ar fi putut duse la bun sfârșit.

×
Etichete: Ploiești DNA
x close