Antena 3 CNN Actualitate Norul toxic. Efectele fosforului asupra organismului

Norul toxic. Efectele fosforului asupra organismului

<font color=red>Norul toxic.</font> Efectele fosforului asupra organismului
17 Iul 2007   •   16:05

Fosforul ca element chimic este foarte agresiv pentru sănătatea unei persoane, dar mai puţin toxic în combinaţii, a declarat prof. dr. Victor Voicu, specialist în toxicologie. Specialistul a evidenţiat că 1,3 miligrame de fosfor pe kilogram corp poate da leziuni hepatice, renale, afectări cardiovasculare, iar, prin inhalare, poate produce afecţiuni la nivelul căilor respiratorii. Aceste afectări apar numai în cazul în care este vorba de fosfor ca element chimic şi nu în combinaţii.

Victor Voicu a precizat că fosforul nu poate ajunge pur în atmosferă pentru că el se combină cu alte elemente. De asemenea, specialistul a menţionat că, în prezent, nu se poate pronunţa în ceea ce priveşte afecţiunile care ar putea apărea la nivelul populaţiei pentru că nu deţine suficiente date în legătură cu compoziţia norului de fum care se află la graniţa Ucrainei cu România.

Specialiştii susţin că norul toxic nu este compus din fosfor, ci din vapori de acid fosforic. Rectorul Politehnicii, Ecaterina Andronescu, spune că până să ajungă în România, vaporii de acid fosforic au toate şansele să devină o ploaie acidă. Aceasta ar putea afecta plantele, dar nu ar avea consecinţe dezastruoase asupra solului, întrucât fosforul intră în compoziţia îngrăşămintelor.

Autorităţile ucrainene au instituit marţi alertă de contaminare cu substanţe chimice periculoase pentru viaţa omului şi au dispus evacuarea populaţiei dintr-o zonă limitrofă regiunii Lvov, din vestul Ucrainei, unde luni seara a deraiat un tren cu cisterne care transportau fosfor lichid, iar 15 dintre acestea au luat foc.

În urma incidentului s-au produs emisii de gaze nocive pe o suprafaţă de 90 de kilometri pătraţi, după cum menţionează un comunicat al Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă.

Citiţi ACCIDENT CHIMIC ÎN UCRAINA. ROMÂNIA AMENINŢATĂ DE UN NOR TOXIC

EFECTELE FOSFORULUI ASUPRA ORGANISMULUI UMAN:

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close