Antena 3 CNN Actualitate Norul de cenuşă ar putea cauza scăderea temperaturii pe glob. Vezi efectele asupra României

Norul de cenuşă ar putea cauza scăderea temperaturii pe glob. Vezi efectele asupra României

2 minute de citit Publicat la 15:29 16 Apr 2010 Modificat la 15:29 16 Apr 2010
Norul de cenuşă ar putea cauza scăderea temperaturii pe glob. Vezi efectele asupra României
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Isteria provocată de erupţia vulcanului din Islanda se răspândeşte la fel de repede ca şi norul de cenuşă rezultat în urma izbucnirii vulcanului. România este vizată pentru ?găzduirea? involuntară a norului deasupra ţării, începând de sâmbătă dimineaţă.

În acelaşi timp, specialiştii în meteorologie susţin că nu există niciun pericol ca norul să afecteze în vreun fel ţara noastră. Efectele se văd numai la nivel aerian, în cazul avioanelor. Antena3.ro a stat de vorbă cu Aurora Bell, director executiv ştiinţific Meteorologie Operaţională, în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie din Bucureşti, care a precizat că, printre altele, emisiile vulcanului ar putea duce la scăderea temperaturii medii pe glob.

Emisiile de cenuşă pot avea efecte negative asupra climei

Trafic aerian blocat în vestul Europei şi pasageri rămaşi în aeroporturile din SUA sau America de Sud, din cauza anulării curselor spre Europa. Norul de cenuşă, generat de erupţia vulcanică din Islanda stagnează deja în nordul şi vestul Europei şi se apropie cu paşi repezi şi spre România. În ţara noastră efectele au fost deocamdată la nivelul zborurilor aeriene. Vineri dimineaţă mai multe curse aeriene au fost anulate, iar spaţiul aerian al României este închis parţial vineri noapte.

Deşi a provocat haos, erupţia din Islanda nu a atins nici pe departe proporţiile celei din 1883, a vulcanului Krakatoa din Indonezia. Vezi detalii referitoare la cea mai puternică erupţie din istorie.

Aurora Bell, director executiv ştiinţific Meteorologie Operaţională, în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie din Bucureşti explică pentru Antena3.ro că norul va trece repede peste ţara noastră şi că temperaturile de pe glob ar putea să scadă în urma erupţiei vulcanice.

NORUL AJUNGE SÂMBĂTĂ LA GRANIŢA ROMÂNIEI


?Deşi particulele din norul de cenuşă care va străbate nord-vestul României mâine dimineaţă, la înălţimea de 6000-8000 de metri nu va fi un pericol pe solul nostru şi deşi el va traversa rapid ţara noastră, în aproape 24 de ore, totuşi un aspect grav ne pune pe gânduri. Faptul că nu ştim cât va dura emisia din urma vulcanului. După ce va traversa România, norul se va duce spre sudul Europei şi va traversa şi centrul continentului. De asemenea, se va putea înregistra o diminuare a radiaţiei solare, iar din cauza acesteia, emisiile de cenuşă pot avea efecte negative asupra climei: pot scădea temperaturile medii de pe glob. Însă, pentru că acest vulcan este situat la o latitudine nordică, care este destul de mare, nu cred că va afecta clima?, spune Bell pentru Antena3.ro.

Ministerul Mediului monitorizează situaţia

Conform unui comunicat de pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie. De asemenea, instituţiile specializate vor monitoriza şi fracţiunea PM10, care reprezintă pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni, atât cu metode automate, cât şi cu metode manuale.

Aurora Bell mai menţionează pentru Antena3.ro că agenţiile de mediu din România vor preleva probe de mediu din norul de cenuşă care va traversa ţara noastră şi va putea analiza eventualele efecte negative ale acestuia. De asemenea, premierul Emil Boc a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta problemele care ar putea să apară în urma pătrunderii norului de cenuşă pe teritoriul ţării noastre.

EVACUĂRI ÎN ISLANDA DIN CAUZA NORULUI



Antena3.ro

×
x close