Antena 3 CNN Actualitate Norul de cenuşă a ajuns deasupra României. Până marţi, va acoperi cea mai mare parte a ţării

Norul de cenuşă a ajuns deasupra României. Până marţi, va acoperi cea mai mare parte a ţării

Norul de cenuşă a ajuns deasupra României. Până marţi, va acoperi cea mai mare parte a ţării
10 Mai 2010   •   11:14

Norul de cenuşă vulcanică provenit din Islanda a ajuns, luni, deasupra vestului şi nord-vestului României. Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), norul de cenuşă va avansa treptat către est, iar până marţi dimineaţă se va poziţiona peste cea mai mare parte a ţării, fără a cauza însă poluare.

"În conformitate cu ultima actualizare a prognozei elaborate de London Volcanic Ash Advisory (Centrul internaţional de avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică), pe parcursul zilei de luni, 10 mai, norul de cenuşă vulcanică ? prezent la această oră deasupra vestului şi nord-vestului României ? va avansa treptat către est şi se va poziţiona, până marţi dimineaţă la ora 03,00 peste cea mai mare parte a ţării noastre", precizează biroul de presă al MMP.

Citeşte comunicatul Ministerului Mediului şi Pădurilor (pdf)

Specialiştii susţin, însă, că, în următoaele 24 de ore, nu se vor înregistra depăşiri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi.


Aviaţia Civilă: Nu se mai pune problema închiderii spaţiului aerian românesc

Şeful Direcţiei de Aviaţie Civilă din Ministerul Transporturilor, Cătălin Radu, susţine că spaţiul aerian al României nu va fi închis luni, întrucât norul şi-a schimbat direcţia în cursul nopţii.

"Ne aşteptam ca norul să ajungă în partea de sud a României, însă evoluţia pe timpul nopţii a schimbat cursul şi nu se mai pune problema închiderii spaţiului aerian", a declarat Cătălin Radu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, în prezent sunt închise spaţiile aeriene din Spania, Portugalia, nordul Italiei, Germania şi Cehia.

"Estimările arată că norul se îndepărtează de Europa şi se îndreaptă spre oceanul Atlantic", a mai spus Cătălin Radu.

Mai multe curse spre Italia au fost anulate, duminică, de pe aeroporturile româneşti, din cauza noii erupţii vulcanice din Islanda. Zece zboruri către Italia şi retur au fost anulate atunci, dintre care şase de pe Aeroportul Otopeni şi patru de pe Aeroportul Băneasa.

Perturbarea traficului aerian s-a extins duminică în sudul Europei, din Portugalia până în Germania. Activitatea mai multor aeroporturi din şări europene a fost suspendată parţial din cauza norului de cenuşă.

Vulcanul islandez Eyjafjallajökull a reînceput să elibereze în atmosferă cantităţi importante de cenuşă, în cursul zilei de joi, după câteva zile de acalmie.

La jumătatea lunii aprilie, erupţia acestui vulcan a paralizat traficul aerian din Europa. În decurs de o săptămână, peste 100.000 de zboruri au fost anulate, iar peste opt milioane de pasageri au rămas blocaţi pe aeroporturi.

Meteorologii avertizează că alte probleme cauzate de norul de cenuşă pot surveni în următoarele ore, în funcţie de direcţia vântului. Intensitatea erupţiei vulcanice s-a mai domolit în ultimele ore, însă situaţia va reveni la normal abia atunci când vulcanul va înceta să erupă. Ultima oară, vulcanul a erupt timp de 2 ani, din 1821 până în 1823.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: nor cenusa Islanda trafic aerian aeroport
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close