Antena 3 CNN Actualitate Noi reguli la început de an școlar. Ce se schimbă pentru elevi și profesori

Noi reguli la început de an școlar. Ce se schimbă pentru elevi și profesori

elevi scoala getty images
Noi reguli la început de an școlar. Foto: Getty Images
de Raluca Măndoiu    |    03 Sep 2024   •   12:08

Ministerul Educației impune noi reguli la început de an școlar. Amplasarea camerelor de detenție, interdicția telefoanelor mobile, codul vestimentar sau portofoliul educațional sunt doar câteva dintre ele. 

Cameră de detenție pentru elevi

Cea mai controversată dintre măsuri este camera de detenție pentru elevii care deranjează orele. Părinții se întreabă de cine vor fi supravegheați aceștia în condițiile în care există deja deficit de cadre didactice iar profesorii spun că în multe școli nu există spațiu suficient. Acolo, elevii învață chiar în trei schimburi, motiv pentru care nu se știe unde vor fi ținuți ”elevii problematici”. 

Pe de altă parte, psihologii atrag atenția că nu este de bun augur să izolezi copilul, ținând cont că efectele pot fi inverse.

Cod vestimentar pentru elevi

Din această toamnă, școlile pot impune și cod vestimentar elevilor. Ministerul a lăsat însă la latitudinea fiecărei unități de învățământ ce piese vestimentare sunt interzise școlarilor.

Părinții pot cere socoteală profesorilor pentru note

De asemenea, părinții vor putea cere socoteală profesorilor pentru notele acordate elevilor.

Elevii vor evalua activitatea profesorilor

La rândul lor, elevii vor putea completa o fișă de feedback pentru profesori. Multe cadre didactice au criticat însă această măsură în condițiile în care, spun ei, școlarii cu note mici nu vor face altceva decât să se răzbune pe profesori în momentul în care completează această fișă de evaluare.

Interdicție pentru profesori de a face meditații cu elevii de la clasă

Apare și interdicția pentru profesori de a face meditații cu elevii cărora le predau la clasă. Ministerul se bazează însă, în acest caz, numai pe reclamații venite din partea părinților sau elevilor, și nicidecum nu se vor face modificări, astfel încât această măsură vine cu un mare semn de întrebare. 

Consilier școlar pentru cel mult 500 de elevi

Noua lege prevede, de asemenea, un consilier școlar la fiecare 500 de elevi. Este, însă, o măsură greu aplicabilă, în condițiile în care nu există suficienți specialiștii.

Telefoane interzize în timpul orelor

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor de curs.

Elevii își vor putea vedea lucrarea 

Totodată, elevii își vor putea evalua lucrarea înainte de a depune o contestație, în cazul Evaluării Naționale dar și a Bacalaureatului.

Obligațiile unităților de învățământ

La rândul lor, școlile vor avea obligația de a publica autorizație de securitate la incendiu dar și avizul sanitar. 

 

×
Subiecte în articol: an scolar 2024 2025 elevi profesori
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close