Antena 3 CNN Actualitate Noi dezvăluiri despre bugetarii de lux ai României. ”S-a pensionat cu un bonus de 713.281 lei, la care s-au mai adăugat 530.004 lei pentru depășirea obiectivelor de performanță”

Noi dezvăluiri despre bugetarii de lux ai României. ”S-a pensionat cu un bonus de 713.281 lei, la care s-au mai adăugat 530.004 lei pentru depășirea obiectivelor de performanță”

Denisa Nedelcu
1 minut de citit Publicat la 16:25 29 Iun 2020 Modificat la 16:25 29 Iun 2020
o_1ebvrvjlkfm4cnb1th2u6nt1jb.jpg
Sursa foto: Agerpres

Şeful USR Bucureşti atrage atenţia asupra lui Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei. Despre el, Năsui spune că încasează de la 37.500 lei lunar şi, chiar dacă legea nu permite ca mandatul să depăşească vârsta pensionării, în cazul acestuia, a fost depăşită deja cu trei ani.

"Performanțele în institutele de cercetare de stat sunt bine răsplătite, din banii publici.

V-am mai povestit în trecut de bugetarii de lux pe care îi are România. Recent, vă povesteam despre Institutul de Cercetare a Calității Vieții din România, care în plină pandemie propunea o taxă de solidaritate pentru cetățenii români. Directorul acestui institut avea în 2017 un venit lunar de 20.558 lei, din bani publici.

Un alt bugetar de lux a fost directorul unui institut de cercetare silvică, care în 2019 s-a pensionat cu un bonus de 713.281 lei, la care s-au mai adăugat 530.004 lei pentru depășirea obiectivelor de performanță. Care a fost performanța sa? A reieșit mai târziu într-un scandal public: anul precedent, institutul mușamalizase măsurătorile lemnului tăiat ilegal în țară, o lipsă de aproximativ 20 milioane de metri cubi.

De data asta este vorba despre celebrul laser de la Măgurele. Actualul director general se află la al 5-lea mandat, după ce anul acesta i-a fost prelungită numirea. Să câștigi un concurs de numire mandat de mandat poate ar trebui să ne dea de gândit, dar nu asta este problema, ci faptul că anul acesta a fost prelungit fără concurs, și cu încălcarea condițiilor de numire. Legea nu permite ca mandatul să depășească vârsta pensionării, iar aceasta a fost depășită deja cu 3 ani.

Mai mult, așa cum ne-am obișnuit, performanțele în această poziție s-au soldat cu un alt scandal public și excluderea laserului de la Măgurele din consorțiul european. Cireașa de pe tort este că decidenții politici fac scut în jurul acestor persoane. Ordinul de numire nu este public, iar autoritățile refuză să îl publice. Nici declarații de avere nu depun acești directori plătiți din bani publici. Pe hârtie, finanțăm din bani publici cercetarea și dezvoltarea, dar în practică plătim salarii grase unor angajați ai sinecurilor politice", a scris deputatul USR Claudiu Năsui, luni, pe pagina sa de Facebook.

×
x close