Antena 3 CNN Actualitate Noi detalii în cazul anchetei Tezaurului Dacic furat. Procurorii ridică documente de la Direcția pentru Cultură

Noi detalii în cazul anchetei Tezaurului Dacic furat. Procurorii ridică documente de la Direcția pentru Cultură

B.C.
1 minut de citit Publicat la 10:35 29 Ian 2025 Modificat la 10:42 29 Ian 2025
tezaur dacic artefacte furate muzeul drents din assen olanda 24 ianuarie 205 coiful de aur de la cotofenesti
Coiful de aur de la Coțofenești, parte din Tezaurul Dacic, a fost furat de la Muzeul Drents din Olanda. Sursa foto: drentsmuseum.nl

Procurorii Parchetului General vor ridica, miercuri, documente de la „Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti” în dosarul furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda, au declarat oficiali ai Parchetului.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a anunţat sâmbătă că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, potrivit Agerpres.

Pe 25 ianuarie, Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului', a avut loc o explozie, iar - din primele evaluări - această explozie a avut drept scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, de unde au fost sustrase piese din tezaurul dacic al României.

„În urma analizării situaţiei de fapt, a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive”, se arată într-un comunicat transmis de PICCJ.

„Un incident deosebit de grav”

Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui „incident deosebit de grav” care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, a anunţat Ministerul Culturii.

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.

În urma incidentului, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat că vrea ca bunurile de patrimoniu național să nu mai fie expuse nicăieri în lume, iar cine vrea să le vadă să vină în România. Mai mult, ministrul Culturii spune că pentru expoziții în afara țării se pot face „replici”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Președintele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice a explicat că nu se practică trimiterea de replici în afara țării și arătat că astfel de transferuri de obiecte se fac în toată lumea, inclusiv Bulgaria a împrumutat Muzeului Luvru faimoasele tezaure tracice pentru o expoziție.

 

 

 

 

 

 

 

 

×
x close