Mai mulți deputați din Parlamentul European au omis să declare că au călătorit în Qatar pe banii plătiți de emiratul arab, în contextul scandalului de corupție uriaș.
Declarațiile trebuie făcute până în ultima zi a lunii următoare a călătoriei în cauză. Reguli similare se aplică și pentru cadourile primite, dar mai mulți dintre europarlamentari nu ar fi respectat aceste reguli interne.
Cazul de corupție Qatar Gate riscă o serie de reacții în lanț, iar una dintre consecințe este aceea că a început o cursă nebună printre europarlamentari.
Regulamentul Parlamentului European prevede ca europarlamentarii sunt obligați să declare călătorii sau evenimente la care participă și care sunt organizate și plătite integral sau parțial de terțe părți.
Aceeași regulă se aplică și în cazul cadourilor. Astfel, presa italiană și presa din Belgia scriu că sunt foarte mulți europarlamentari care acum, în această perioadă declară diverse călătorii.
Citește şi: Roberta Metsola anunță reforme anticorupție pentru Parlamentul European în 2023: ”Vom lua măsuri!”
Printre aceștia se numără și Maria Arena, o e europarlamentară din Belgia, al cărui nume a fost pronunțat de cei care sunt acuzați în dosarul Qatargate.
Apare în acest dosar, chiar dacă nu a fost pusă sub acuzație încă. Ei bine, aceasta săptămâna care a trecut și-a adus aminte că a fost într-o vizită la Doha, plătită chiar de Qatar.
Însă presa din Belgia scrie că cel mai răsunător caz este cel al Robertei Metsola, chiar președintele Parlamentului European, care în ultima săptămână și-a adus aminte de nu mai puțin de 5 călătorii pe care le-a făcut, organizate și plătite de terți, dar pe care nu le declarase cu destinații precum Israelul sau Davos.
Biroul de presă al Robertei Metsola precizează însă că președinta Parlamentului European nu a uitat să le declare, ci le-a declarat puțin mai târziu, ca un gest, ca un exemplu pentru ceilalți europarlamentari de transparență.
Asta după ce Roberta Metsola pronunță a propus în această săptămână o serie de norme de conduită și noi reguli în Parlamentul European pentru a evita pe viitor astfel de cazuri de corupție, precum Qatargate.