Antena 3 CNN Actualitate Noi ajutoare de la stat! Românii care ar putea primi până la 2.500 de lei | Care sunt condițiile

Noi ajutoare de la stat! Românii care ar putea primi până la 2.500 de lei | Care sunt condițiile

Românii ar putea primi, în perioada următoare, noi ajutoare de la stat.

bani lei
Noi ajutoare de la stat! Românii care ar putea primi până la 2.500 de lei Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    13 Iun 2023   •   18:00

Este vorba despre un proiect de hotărâre de Guvern care conține trei programe sociale puse în dezbatere publică de Ministerul Familiei, menite să acopere cheltuielile aferente investigațiilor și tratamentelor stomatologice ale copiilor, înscrierea acestora la after-school și efectuarea unor tratamente necesare femeilor însărcinate.

Programul ”Un copil, un zâmbet”

Primul program, intitulat ”Un copil, un zâmbet”, prevede acordarea de sprijin financiar copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, în vederea acoperirii investigațiilor, tratamentelor și consultațiilor stomatologice. Propunerea ministerului prevede o sumă de 1500 de lei acordată lunar copiilor cetățeni români care provin din familii ale căror venituri care nu depășesc 8000 de lei pe lună.

Potrivit programului, 10.000 de copii ar trebui să beneficieze lunar de bani. Din păcate, formularea proiectului de hotărâre este confuză, bugetul menționat acoperind acordarea sumei de 1500 de lei unui număr de 10.000 de lei într-o singură lună și nu ”lunar”, după cum stipulează propunerea. Aceeași greșeală se regăsește în proiectarea bugetului aferent celor trei ani de desfășurare a acestui program, scrie avocatnet.ro.

Programul ”Materna”

Programul ”Materna” este cel de-al doilea propus de MFTES. Este vorba despre un ajutor financiar de maximum 2500 lei acordabil femeilor însărcinate, după intrarea în cea de-a zecea săptămână de sarcină.

Suma respectivă, defalcată în două tranșe, ar urma să fie alocată cu scopul de a acoperi cheltuielile ocazionate de tratamente și investigații medicale nedecontate de sistemul de sistemul de asigurări de sănătate.

Programul ”Educației pentru toți”

Al treilea program se numește ”Educație pentru toți” și presupune acordarea unui ajutor de 1500 lei lunar copiilor cu vârste de până la 11 ani, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de contractarea unor servicii de tip after school.

Acordarea acestui sprijin este condiționată de același plafon maximal de venituri per familie (8000 lei/lunar), de cetățenia română a cel puțin unui părinte, de nesuprapunera cu alte ajutoare similare acordate de la bugetele locale.

În acest moment, proiectul de hotărâre de Guvern se află în dezbatere publică. Pentru a putea intra în vigoare trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: ajutoare de stat
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close