Antena 3 CNN Actualitate Noaptea dintre ani, plină cu ... tradiţii şi superstiţii. Cum să treci "cu dreptul" în noul an

Noaptea dintre ani, plină cu ... tradiţii şi superstiţii. Cum să treci "cu dreptul" în noul an

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 19:15 31 Dec 2012 Modificat la 19:15 31 Dec 2012
Noaptea dintre ani, plină cu ... tradiţii şi superstiţii. Cum să treci "cu dreptul" în noul an
Foto: mediafax.ro
Ajunul Anului Nou, la fel ca și prima zi din noul an, sunt însoțite de obiceiuri vechi și superstiții, care se transmit de la o generație la alta. Anul Nou, marcat în forma actuală la 1 ianuarie, a fost stabilit așa în 1691, de Papa Inocențiu al XII-lea. Până atunci, începutul unui an nou se sărbătoarea de Crăciun.

Noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie se mai numește și noaptea de Revelion, cuvânt care provine din franțuzescul Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ ”trezire”, cu sensul de ospăț la miezul nopții.

Ce spune datina că este bine să facem de Anul Nou


- Gospodarii trebuie să știe că, în ajunul Anului Nou nu se mătură. În caz contrar, ei alungă prosperitatea.

- Tot în ajun, se colindă Plugușorul – colind care anunţă reînceperea simbolică a lucrului, iar pe 1 ianuarie se merge cu capra și cu sorcova - pentru a alunga spiritele rele.

- De asemenea, în noaptea dintre ani, cei tineri aruncă petarde, pentru a ”îngropa” astfel anul care se încheie.

- Un alt obicei spune că, până la miezul nopții trebuie plătite toate datoriile, pentru a nu fi dator tot timpul anului care vine. Mai mult, nu trebuie să daţi bani cu împrumut în noaptea de revelion.

- Dacă vă puneți o dorință în noaptea dintre ani, atunci ea are toate șansele să se îndeplinească.

- În noaptea de Revelion este bine să fie cât mai mult zgomot, pentru a alunga astfel spiritele rele.

- În plus, la miezul nopţii, unele persoane își deschid uşile, pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou, care aduce sănătate, fericire și noroc.

- La cumpăna dintre ani se desface șampanie, pentru ca anul viitor să fie unul mai prosper. 

- De Revelion, din nici o casă nu trebuie vâscul, despre care se spune că aduce noroc. De asemenea, în noaptea dintre ani, este bine să aveți bani în buzunare, iar paharul de vin să fie în permanență plin.

- Datina spune că este bine ca noaptea de Anul Nou să ne prindă îmbrăcați în haine noi și cu ceva de culoare roșie, care atrage energiile pozitive.

- Prima persoană care vă va trece pragul casei în prima zi vă va influenţa tot anul. Se spune că dacă ea este o femeie, atunci anul următor va fi unul mai puțin bun. În plus, tradițiile arată că persoanele brunete aduc noroc și fericire, în timp ce cele blonde sau roșcate vin cu ghinion.



×
x close