Nivelul Dunării la Galaţi este, sâmbătă dimineaţă, de 656 de centimetri, cu 21 de centimetri mai puţin faţă de cât indicau hidrologii pentru ziua de 10 iulie, când era prognozată o viitură la Galaţi, informează Mediafax.
În aceste condiţii, nu există pericolul inundării municipiului Galaţi, cu atât mai mult cu cât cartierul Valea Oraşului, în care trăiesc aproximativ 8.000 de oameni, este protejat de un dig lung de 4,5 kilometri, care a fost construit de peste o mie de lucrători MAI, MapN şi civili, în termen de 36 de ore.
Din cauza ploii care continuă, însă, să cadă de vineri seară, au fost inundate patru străzi din cartierul Valea Oraşului , fără însă ca apa să intre în case. Apa a inundat străzile prin canalizare, sistemul nefăcând faţă cantităţii de apă adunată.
În zonă s-au intervenit cu pompe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi SC Apă Canal, pentru ca apa să nu intre în case, a declarat viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco.
Potrivit autorităţilor, nici nivelul Siretului nu pune probleme, acesta având un nivel de 558 de centimetri şi aflându-se în tendinţă pronunţată de descreştere.
În schimb, nivelul râului Prut continuă să crească, iar sâmbătă dimineaţă a atins cota de pericol la Oancea. Astfel, nivelul Prutului a ajuns la 600 de centimetri, cu un debit de 455 mc/secundă.
Primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, a declarat că şase case din comuna Oancea şi o gospodărie din satul Slobozia Oancea sunt în pericol de inundare dacă nivelul râului continuă să crească.
De asemenea, pentru evitarea inundării DN 26, încă de vineri angajaţii de la Drumuri Naţionale au lucrat la construcţia unui dig de protecţie, de-a lungul şoselei, pe o lungime de 500 de metri şi o înăţime de 1,5 metri.
Foto: INTACT Images
Antena3.ro