"Trebuie să fim atenți, să ne apărăm democrația și pe "câmpul de luptă digital”, a declarat Nicolae Ciucă.
"Încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, am înțeles că intrăm într-o altă paradigmă de securitate. În interiorul acesteia, interconectivitatea este simultan dezirabilă și inevitabilă, dar și o sursă de vulnerabilități și provocări pentru care trebuie să fim pregătiți.
Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată și prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar și al entităților de stat.
În jurul nostru, rivali sistemici și potențiali adversari caută să se folosească de vulnerabilități vechi și noi pentru a destabiliza societățile democratice, pentru a provoca daune și pentru a afecta încrederea cetățenilor, partenerilor și aliaților în autorități”, a spus Nicolae Ciucă la evenimentul "Digital Innovation Summit”.
El amintește că 2024 este an electoral la nivel global.
"Bătălia acestui an este între democrație și autoritarism. Interferența străină în procesul electoral și încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăși instituția alegerilor – fundamentală într-o democrație – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare.
Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut - astăzi mai mult ca niciodată. Așadar, trebuie să fim atenți, să ne apărăm democrația și pe "câmpul de luptă digital”, adaugă președintele PNL.
Nicolae Ciucă apreciază că investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară pentru România.
"Avem nevoie atât de inovație în tehnologie și în aplicațiile sale comerciale, sociale și educaționale, cât și de inovație în securitate și guvernanță”, a încheiat Nicolae Ciucă.
Material susţinut de PNL