Antena 3 CNN Actualitate Nicolae Ciucă: „Fiecare partid va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale”. Despre parlamentare pe 1 decembrie: Poate fi și o sărbătoare a democrației

Nicolae Ciucă: „Fiecare partid va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale”. Despre parlamentare pe 1 decembrie: Poate fi și o sărbătoare a democrației

nicolae ciuca
Nicolae Ciucă, fiecare partid va avea propriul candidat la alegeri. Foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    04 Iul 2024   •   12:47

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, nu exclude posibilitatea unui acord PSD-PNL privind un tandem președinte-premier între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, însă spune că „e prematur să ne pronunțăm azi pe ce se va întâmpla în decembrie”. Liderul liberalilor a făcut declarații, joi, după ședința de coaliție în care s-a stabilit data alegerilor prezidențiale și parlamentare.

„În urma discuțiilor pe care premierul le-a avut cu celelalte partide politice a rezultat cât se poate de clar că toate celelalte partide au solicitat ca alegerile să aibă loc la termen și să nu existe această variantă a alegerilor comasate. S-a ținut cont de toate aceste opțiuni și, de asemenea, de încadrarea în prevederile legale, astfel încât să putem să avem un calendar în conformitate cu prevederile legilor în vigoare”, a declarat Nicolae Ciucă.

”1 decembrie este sărbătoarea noastră națională, poate fi și o sărbătoare a democrației”

Întrebat dacă electoratul nu va fi obosit, în condițiile în care va merge trei duminici consecutive la vot, liderul PNL a afirmat: „Din discuțiile care le-am avut a reieșit că s-a ridicat această problemă și partidele politice au zis că nu este nicio problemă dacă au loc alegerile pe 1 decembrie. 1 decembrie este sărbătoarea noastră națională, poate fi și o sărbătoare a democrației în același timp”.

”Vă pot spune că fiecare dintre partide va avea propriul candidat”

Despre un eventual tandem președinte premier negociat între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, dar și despre continuarea guvernării PSD-PNL, președintele liberal apreciază:

„În acest moment vă pot spune că fiecare dintre partide va avea propriul candidat. (...) E prematur să ne pronunțăm azi ce se va întâmpla în decembrie. (...) Dacă ne uităm și la rezultatele obținute la locale și la consistența actuală a valorii politice a celor două partide se poate discuta despre o abordare similară pentru guvernarea din 2025”, a concluzionat Nicolae Ciucă. 

Coaliția a decis calendarul electoral. Prezidențialele vor fi pe 24 noiembrie și 8 decembrie

Liderii coaliției de guvernare au decis, joi, data la care se vor organiza prezidențialele. Astfel, prezidențialele vor fi organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarele pe 1 decembrie.

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează: - primul tur în data de 24 noiembrie - al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au transmis reprezentanții coaliției.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
VIDEO. Cum arată prima corvetă construită de Turcia pentru Ucraina
x close