România va trebui astfel sa aplice regulile asumate inițial în privința vârstei de pensionare. Astfel, nu vom mai avea pensionari la 45 de ani, indiferent de domeniu. Toată lumea ar urma să ajungă treptat să se pensioneze la 65 de ani.
Măsura are însă doua tăișuri. Sunt categorii, precum piloții, militarii sau polițiștii, care vor fi nevoite să lucreze până la 65 de ani, deși aceste meserii cer rezistență fizică și reflexe bune.
De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că în reforma pensiilor, asumată prin PNRR, angajații au fost introduși de-a valma: nu a contat că e vorba despre personal operativ sau personal de birou. Așa ne-am asumat în PNRR-ul făcut de fostul ministru USR, Cristian Ghinea.
Și pensiile speciale vor fi raționalitate și se vor calcula pe baza principiului contributivităţii.
Foarte important, nicio pensie nu va putea depăși venitul avut în activitate.
Premierul Nicolae Ciucă vrea să găsească o formulă măcar pentru pensiile militarilor și pentru vârsta de pensionare. Rămâne de văzut dacă și cum se poate face acest lucru.
Dacă nu respectăm jalonul din PNRR, atunci vom pierde bani din PNRR.
”Au fost discutate subiectele legate de plafonul de 9,4% pentru pensii și am convenit cu doamna președintă (Ursula von der Leyen, n.red.) ca acest indicator să poată fi înlocuit cu indicatorii de disciplină fiscală, având la bază studiul Băncii Mondiale, iar detaliile tehnice legate de modalitatea în care se va proceda vor fi stabilite la nivelul comisiilor de specialitate”, a anunțat, vineri, premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței de Guvern.
Cine se poate pensiona acum la 45 de ani:
- polițiștii
- pompierii
- jandarmii
- angajații din serviciile secrete
- militarii
- magistrații
- aviatorii