"În ultimii cinci ani au dispărut cam 2.000 de medicamente din farmaciii și spitale, din alte motive, din cauza fiscaității, în primul rând, și a politicilor publice neadecvate pe care le-au făcut autoritățile.
Acum, în schimb, este un caz mai deosebit și specific pentru industria farmaceutică, pentru că circa 40% din materiile prime din care se fac medicamentele vin din China și din India. Dar, ceea ce este mai important, este că 70-80% din precursorii acestor materii prime vin din China. Circa 100 de fabrici de materii prime se află exact în cele două regiuni Hubei și Zhejiang care au fost afectat de epidemia de coronavirus", a spus Dragoș Damian (CEO Terapia Cluj), sâmbătă, la emisiunea News Magazine, moderată de Mihaela Bîrzilă.
Potrivit acestua, deocamdată nu există o penurie de medicamente, pentru că stocurile producătorilor de materii prime și de medicamente ajung între două și patru luni.
"Dacâ în schimb, această epidemie nu poate fi contensionată după 15 martie atunci vom începe să asistăm la o penurie de materii prime și, în lanț, la o penurie de medicamente", a adăugat Dragoș Damian.
"În momentul de față avem alte îngrijorări față de domnul Damian - se va face o actualizare a prețurilor din CaNaMed și e foarte posibil ca, dacă ea va fi negativă pentru mai multe medicamente, acestea să dispară din piață.
Am primit asigurări de la Ministerul Sănătății că acest lucru nu se va întâmpla, dar din experiența noastră am observat că de fiecare dată când prețurile la medicamente au scăzut,acestea au cam dispărut", a afirmat, la News Magazine, vicepreședintele Asociației pacienților cu tuberculoză, Ștefan Răduț.