Este o situaţie cu care se confruntă toate statele din lume, pentru că industria tutunului aduce foarte mulţi bani. Un sigur stat nu are această problemă – Bhutanul, ne spune Stelian Muscalu. „În Bhutan este interzis consumul şi comercializarea tutunului, pentru că guvernul s-a putut lipsi de banii proveniţi din această industrie. În România, 70% din preţul unui pachet de ţigări merge către stat, suma totală ajungând la 2 miliarde de euro. Din aceştia, doar 0,4% se întorc în programe anti-fumat. Totodată, din banii care ajung direct la Ministerul Sănătăţii, reprezentând taxa de viciu, doar 0,08% sunt îndreptaţi către programele anti-fumat”, indică Stelian Muscalu.
În concluzie, „nu este în interesul statului să se interzică fumatul”. Reporterul mai ne spune şi că în România se fac subvenţii semnificative pentru cultura de tutun. „E drept, sunt şi nişte bani care vin de la Uniunea Europeană. Se fac subvenţii pe hectar, dar şi pe cantitatea de produse. De pe un hectar se pot obţine 2 tone de tutun, pentru care se primeşte 4.000 de euro subvenţie. Prin comparaţie, pentru un hectar de porumb se primeşte o subvenţie de circa 100 de euro”, declară Muscalu.
Toate aceste date se regăsesc într-un reportaj realizat de Stelian Muscalu şi care va fi difuzat, vineri, de Antena 3. Reportajul despre industria tutunului din România va fi prezentat începând cu ora 23:05 în cadrul emisiunii Reporter Special.
Antena3.ro