Etichetele care îţi prezintă orice aliment ca un remediu-minune dispar peste 2 luni. Uniunea Europeană a decis ca etichetele să fie scrise mult mai cinstit şi pe înţelesul tuturor. Iar aditivii vor fi însoţiţi tot timpul de avertismente în privinta sănătatii.
Mitul că guma ajută la albirea dinţilor a fost însă spulberat de cei de la Uniunea Europeană. Producătorii nu vor mai avea voie să scrie un astfel de mesaj pe pachetele de gumă. Vor putea cel mult să scrie că ajută la mineralizarea dinţilor sau că împiedică uscarea gurii.
Nici produsele care conţin calciu sau vitamine nu scapă. Dacă până acum ambalajele ne garantau că învelesc produse ce ne dau o sănătate de fier, de pe 14 decembrie vor fi obligate ne spună doar adevărul. Pe etichete vom găsi inclusiv avertismente legate de ingredientele care pot dăuna organismului.
Lista alcătuită de Uniunea Europeană cuprinde aproape 200 de avertismente pe înţelesul oricui. Aditivi, conservanţi sau îndulcitori, totul trebuie să fie explicat pe etichetă, în funcţie de efecte. Mineralelor şi vitaminelor trebuie să li se treacă neaparat sursa de provenienţă.
Ministerul Sănătăţii a început deja o serie de întâlniri cu producătorii de alimente pentru a le explica exact ce trebuie şi mai ales ce nu trebuie scris pe ambalaje.