Între anii 2006 şi 2010, Ministerul Sănătăţii a alocat aproximativ 4 milioane de euro pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi alte dotări independente. Până în prezent însă, această aparatură nu a fost folosită, scriu cei de la Gândul.
Spre exemplu la Spitalul Clinic de urgenţă "Bagdasar Arsenie" din Bucureşti s-a achiziţionat aparatură medicală de peste 900.000 de euro care nu este utilizată. Aceeaşi stituaţie se întâlneşte şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu pentru care Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în perioada 2007-2008, aparatură medicală şi instalaţii în valoare totală de peste 90.000 de euro.
Curtea de Conturi a găsit nereguli şi în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru achiziţia de medicamente în cadrul unor programe naţionale. Potrivit raportului, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, costul mediu pentru tratatrea unui bolnav pe parcursul unui an a fost de peste 10.700 de lei. Cu 32,48% mai mult decât suma stabilită de lege. Astfel de nereguli s-au găsit şi în cadrul Programului Naţional de Diabet, cel pentru bolnavii cu probleme renale şi cei cu boli rare.
Mai mult, eliberarea medicamentelor în cadrul Programului Naţional de Oncologie prin farmaciile cu circuit deschis, şi nu prin farmacii cu circuit închis din spitale, a generat o pagubă de peste 150.000 de euro. Asta pentru că preţurile medicamentelor din farmaciile spitalelor erau cu mult mai mici decât cele practicate în farmaciile cu circuit deschis.
De asemenea, Curtea de Conturi a constat în urma auditului la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, că, în 2010, s-au decontat medicamente în valoare de 900.000 de euro pentru persoane decedate.