Antena 3 CNN›Actualitate›
Nepăsare de cinci margarete. O pensiune de lux din Valea Doftanei deversa apele cu fecale în lacul Paltinu
Nepăsare de cinci margarete. O pensiune de lux din Valea Doftanei deversa apele cu fecale în lacul Paltinu
3 minute de cititPublicat la 18:57 09 Sep 2013Modificat la 18:57 09 Sep 2013
Foto: Facebook
Comisarii de mediu din Prahova au descoperit că o pensiune de cinci margarete, din Valea Doftanei, deversa apele menajere şi pe cele cu fecale în lacul de acumulare Paltinu. Pensiunea a primit anul acesta titlul de "Pensiunea anului" la Gala premiilor de excelenţă în turism.
Potrivit Mediafax, controlul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. În urma verificărilor, comisarii de mediu şi poliţiştii au descoperit, pe unul dintre pereţii bazinului betonat vidanjabil care colecta apele uzate produse de pensiune, o ţeavă din PVC, lungă de aproximativ 15 - 20 de metri, îngropată în pământ, care ducea la lacul de acumulare.
"Această ţeavă avea rolul de a prelua apele uzate, fecaloide şi menajere din bazinul betonat vidanjabil al pensiunii şi se scurgeau în lacul de acumulare al barajului Paltinu", de arată în documentul dat publicităţii de Poliţia Prahova.
Potrivit unor surse din Poliţie, pensiunea, singura din imediata apropiere a lacului Paltinu, se numeşte "Atra" şi a fost premiată anul acesta cu titlul "Pensiunea anului" la Gala premiilor de excelenţă în turism.
Administratorul unităţii riscâ o amendă contravenţională de până la 60.000 de lei. Acesta a fost chemat la sediul Gărzii de Mediu Prahova cu toate documentele care ţin de autorizaţia de mediu a pensiunii, pentru clarificarea situaţiei.
Pensiunea riscă să plătească, pe lângă amendă, penalităţi pentru depăşirea valorilor indicatorilor de mediu, după principiul "poluatorul plăteşte".
Proiectul Atra Doftana, un resort exclusivist, a început în 2009 şi a fost finalizat în 2011. Atra Doftana este prima unitate turistică inaugurată de compania Top Resorts, specializată în dezvoltarea de proiecte turistice integrate în natură, care a investit aproximativ un milion de euro, din care o cotă de aproximativ 20%, finanţată prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Pensiunea este o construcţie nouă, realizată după planuri avangardiste. Motto-ul postat pe site-ul unităţii turistice este "Design avangardist într-un cadru natural nepoluat".
Poziţia companiei TOP RESORTS care deține pensiunea ATRA din Valea Doftanei:
"Am fost neplăcut surprinşi că în ultima săptămână, pensiunea ATRA din Valea Doftanei a fost victima unor acuzaţii neadevărate cu privire la deversarea apelor fecaloid menajere în lacul de acumulare Paltinu. Considerăm că aceste acuzaţii sunt nefondate şi lucrăm îndeaproape cu autorităţile pentru a clarifica această situaţie.
Pensiunea ATRA deţine propria staţie de epurare a apelor uzate menajere, de tip Aquamax cu alimentare secvenţială (SBR) produsă de ATB UMWELT TECHNOLOGIEN GmbH GERMANIA. Aceasta este agrementată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu indicatori de calitate a apelor uzate ce se încadrează în limitele maxime admise de prevederile NTPA 001/2002 pentru evacuare în emisar. Echipamentul este revizuit conform programului de service al producătorului, ultima verificare efectuându-se în luna februarie a.c.
După epurare, apa este stocată într-un bazin etanşşi apoi este refolosită
Ţeava care se află în partea superioară a bazinului cu apa epurată este o ţeavă de aerisire prin care nu se face deversare de deşeuri. Este imposibilă deversarea fecalelor și a deșeurilor menajere din bazinul cu apă epurată.
În cadrul vizitei celor două autorităţi, nu s-au constatat dovezi care să susţină acuzaţiile de contaminare cu dejecţii și ape fecaloid menajere.
Pensiunea ATRA a fost construită în anul 2011 și în anul 2013 a câştigat titlul de „proiectul verde al anului", ca o recunoaştere a filozofiei companiei noastre de a dezvolta un proiect în strânsă comuniune cu natura, respectând cele mai înalte standarde de mediu din domeniu.
Mai mult decât atât, compania noastră s-a implicat încă de la înfiinţare în igienizarea zonei, organizând acţiuni de voluntariat şi sesizând autorităţile în mai multe rânduri asupra nerespectării regimului deşeurilor din zonă, care riscau să transforme lacul Paltinu într-o groapă de gunoi.
Natura a fost cea care ne-a oferit acest loc minunat şi ne reafirmăm respectul și dorinţa de a o menţine cât mai curată."