Antena 3 CNN Actualitate Negrescu, despre PNRR: „Avem o gravă problemă la nivel european. Europa trebuie să găsească bani”

Negrescu, despre PNRR: „Avem o gravă problemă la nivel european. Europa trebuie să găsească bani”

victor negrescu
Victor Negrescu spune că „avem o gravă problemă la nivel european în ceea ce privește finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență”. FOTO: Facebook/ Victor Negrescu
de B.C.    |    23 Aug 2024   •   20:42

Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu a declarat, vineri, la Antena 3 CNN, că „avem o gravă problemă la nivel european în ceea ce privește finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență”. De asemenea, el a afirmat că țara noastră a reușit deja, prin primele două cereri de plată, să ajungă undeva la nouă miliarde de euro și că „acum suntem în faza de negociere pentru a treia cerere de plată din PNRR”, însă că „discuțiile nu sunt foarte ușoare, pentru că Comisia Europeană tinde să analizeze în detaliu fiecare aspect”.

„Avem o gravă problemă la nivel european. Avem dificultăți în a finanța mecanismul de redresare și reziliență la nivel european. Deși aveam prognozată o plată a dobânzii de aproximativ două miliarde de euro pentru anul viitor, vedem că UE trebuie să plătească cinci miliarde de euro, pentru că sunt costuri foarte mari pentru acest împrumut și automat Europa trebuie să găsească bani și a cerut statelor membre să-și revizuiască PNRR-urile, poate chiar să scadă din sumele alocate pentru acest mecanism”, a explicat Victor Negrescu.

„Negocieri pentru a treia cerere de plată”

În ceea ce privește România, europarlamentarul a declarat că țara noastră a reușit deja să ajungă la nouă miliarde de euro, împreună cu prefinanțarea.

„Țara noastră a reușit deja, prin primele două cereri de plată, să ajungă undeva la nouă miliarde de euro, împreună cu prefinanțarea. Acum suntem în faza de negociere pentru cererea de plată trei, în valoare de peste două miliarde de euro. Sunt discuții pe anumite puncte, au fost 76 de jaloane, din care 70 au fost realizate”, a mai spus el.

De asemenea, Negrescu a adăugat că „mai sunt discuții cu privire la șase jaloane”.

„Mai sunt discuții cu privire la șase jaloane și sper ca discuțiile purtate la Bruxelles să ne ajute să aducem majoritatea acestor sume la noi în țară, însă discuțiile nu sunt foarte ușoare, pentru că Comisia Europeană tinde să analizeze în detaliu fiecare aspect”, a conchis el, la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close