Antena 3 CNN Actualitate Negocierile de la Mina Paroşeni au eşuat. Peste 100 de mineri din Hunedoara s-au blocat în subteran

Negocierile de la Mina Paroşeni au eşuat. Peste 100 de mineri din Hunedoara s-au blocat în subteran

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 22:15 10 Mai 2013 Modificat la 22:15 10 Mai 2013
Negocierile de la Mina Paroşeni au eşuat. Peste 100 de mineri din Hunedoara s-au blocat în subteran
Foto: Agerpres
Update 22.15 - Negocierile purtate, vineri seară, în subteranul Minei Paroşeni, între conducerea SNIMVJ, directorul unităţii miniere, liderul de sindicat şi minerii care au refuzat să mai iasă la suprafaţă la terminarea programului, nemulţumiţi de sistarea exploatării, au eşuat.

"Am vorbit cu ei, nu vor măriri de salarii, nu vor drepturi suplimentare, ci ne-au cerut un singur lucru: dreptul la muncă. Minerii ne-au spus că nu vor renunţa la acţiunea de protest până când nu li se oferă garanţii că acest cărbune va fi livrat termocentralelor. Din păcate, eu nu am putut să le garantez nimic fiindcă nu eu trebuie să cumpăr cărbunele. Înainte de a intra în subteran, am anunţat conducerea Complexului Energetic Hunedoara despre situaţia creată la Mina Paroşeni", a declarat directorului general al Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Drăgoescu, potrivit Mediafax.

Directorul general a precizat că va anunţa Ministerul Economiei despre discuţiile din subteran cu minerii şi apoi le va comunica protestatarilor rezultatul acestui demers.

Minerii spun că ortacii din schimbul patru, care urmează să intre în subteran la miezul nopţii, li se vor alătura la sfârşitul programului de lucru celor deja rămaşi în subteran.

Complexul Energetic Hunedoara a importat, la sfârşitul anului 2012, o cantitate mare de cărbune care, în acest moment, este stocată la Termocentrala Mintia şi care împiedică achiziţionarea altor cantităţi din cauza lipsei spaţiilor de depozitare. Cantitatea de cărbune arsă pentru producerea energiei este mult mai mică decât cea pe care minele din Valea Jiului o pot furniza zilnic, adică cele şapte mine din Valea Jiului produc zilnic circa 7.000 de tone de huilă, în timp ce Termocentrala Mintia arde în jur de 1.000 de tone zilnic.

Huila din Valea Jiului ar trebui să fie vândută la cele două termocentrale din Valea Jiului, respectiv Mintia şi Paroşeni. SNIMVJ este subordonată Ministerului Economiei, condus de Varujan Vosganian, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara şi cel de-al doilea furnizor de huilă din Valea Jiului, respectiv Societatea Naţională a Huilei aparţin de Ministerul Energiei, condus de Constantin Niţă.

SNIMVJ, care cuprinde trei unităţi miniere - Paroşeni, Petrila şi Uricani - funcţionează în baza unui program de închidere care trebuie finalizat în anul 2018 şi care este reglementat printr-o decizie dată de Comisia Europeană.


Circa 100 de mineri din schimbul II de la Mina Paroşeni s-au blocat în subteran, vineri seara, fiind nemulţumiţi că termocentralele nu mai preiau cărbunele extras de la această unitate minieră, din cauza lipsei comenzilor.

Minerii ar fi trebuit să iasă din subteran în jurul orei 18.00, dar au refuzat să facă acest lucru, potrivit Agerpres.

Ulterior, alţi 90 de ortaci din schimbul al treilea au coborât în mină şi au atenţionat că se vor alătura protestului, dacă nu se va găsi o soluţie de preluare a producţiei.

Potrivit minerilor, activitatea de exploatare a cărbunelui este sistată, iar vineri au fost efectuate doar lucrări de revizii şi asigurare a locurilor de muncă.

Directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), de care aparţine Mina Paroşeni, a coborât în subteran pentru a discuta cu minerii, în încercarea de a-i convinge să renunţe la protest.




×
Etichete: Hunedoara carbune
x close