Antena 3 CNN Actualitate Ne retragem din Irak până la Crăciun!

Ne retragem din Irak până la Crăciun!

Ne retragem din Irak până la Crăciun!
26 Mar 2007   •   16:48

Premierul Tăriceanu i-a cerut ministrului democrat al Apărării, Sorin Frunzăverde, să iniţieze demersurile pentru retragerea trupelor din Irak. Primul ministru i-a cerut ministrului apărării un punct de vedere oficial, după ce dimineaţă a declarat public că vrea ca militarii români să revină acasă până la sfârşitul acestui an. Liberalii le-au cerut democraţilor un punct de vedere şi la şedinţa Alianţei, dar democraţii au spus că vor da un răspuns săptămâna viitoare, lucru interpretat de liberali drept un refuz. Surse din PNL spun că de fapt premierul vrea să determine o eventuală poziţie de forţă a ministrului democrat al Apărării, care astfel se va situa, alături de Macovei, Blaga şi Berceanu, în afara ?solidarităţii guvernamentale".

Premierul Tăriceanu a precizat că soldaţii românii din Irak şi-au îndeplinit misiunea şi că doreşte aducerea lor în ţară până la Crăciun cu ajutorul unui program stabilit de comun acord cu aliaţii din coaliţia internaţională. ?A venit vremea să îi aducem pe militarii noştri, femei şi bărbaţi, acasă. Este timpul să se întoarcă acasă pentru a construi împreună viitorul european al României. De aceea, voi face tot ceea ce depinde de mine, potrivit atribuţiilor stabilite de Constituţie şi de lege, ca, până la Crăciun, contingentul militar românesc dislocat în Irak să fie adus în ţară conform unui calendar convenit cu aliaţii şi partenerii noştri. Mă voi bate să-i conving pe toţi cei care susţin contrariul să le permită soldaţilor noştri să ia masa de Crăciun acasă cu familiile lor?, a declarat primul-ministru, prezent la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor.

Şeful Executivului a subliniat că soldaţii români au făcut tot ceea ce li s-a cerut în Irak şi şi-au adus la îndeplinire obligaţiile asumate de ţara noastră în faţa aliaţilor americani şi europeni. El a amintit, totodată, că toate guvernele ţărilor contributoare la coaliţia mulţinaţională din Irak şi-au anunţat planurile de retragere.

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu i-a adresat luni o scrisoare deschisă preşedintelui PD, Emil Boc, în care îi solicită public să se ralieze deciziei de retragere a trupelor româneşti din Irak, anunţată de primul ministru. Antonescu a arătat totodată că, din punct de vedere vedere al îndatoririlor internaţionale ale României, nu există nici un motiv pentru care PD să respingă decizia premierului Tăriceanu.

?România şi-a dus la îndeplinire toate obligaţiile asumate de ţara noastră în faţa aliaţilor americani şi europeni. Mai mult, SUA, Marea Britanie sau Danemarca îşi pun din ce în ce mai serios problema stabilirii unui calendar al retragerii. Marea Britanie şi Danemarca deja au schiţat un astfel de calendar. Dacă la Washington, Londra sau Copenhaga se discută şi planifică retragerea trupelor, nu vedem raţiunile pentru care la Bucureşti subiectul ar trebui evitat şi amânat permanent?, se afirmă în scrisoarea deschisă.

În privinţa retragerii trupelor din Irak, democraţii se vor întruni într-un consiliu pentru a lua o decizie.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close