Cutremurele din octombrie, anul acesta, le-au amintit autorităţilor să caute soluţii pentru siguranţa oamenilor.
"În mod cert în Vrancea este un proces de acumulare de tensiune, un proces care se va descărca la un moment dat printr-un cutremur mai mare", a declarat Mircea Radulian, directorul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Iar Vrancea a dat semne că s-a trezit. Şase cutremure de peste patru grade s-au înregistrat de la începutul anului. Semne care le-au amintit autorităţilor că tot nepregătite sunt.
Se vorbeşte chiar despre zone sensibile. Vrancea şi Bucureşti, vârful vulnerabilităţii în România. Un seism de peste 7 grade ar putea face în Capitală peste 6.000 de victime.
Cum reabilitarea clădirilor vechi se face prea încet, autorităţile caută alte soluţii.
Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, a declarat că Guvernul va oferi, în mod gratuit, o aplicaţie informatică pentru trimiterea în timp real, către toţi cetăţenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele, informaţii care erau destinate până acum doar autorităţilor.
Niciun sistem de avertizare, însă, nu va putea alunga frica localnicilor din Izvoarele, Galaţi, un loc pe harta României, zguduit de peste 300 de ori, într-o singură lună.
Acolo, peste 20 de case stau să cadă peste oameni. Şi se vorbeşte chiar de evacuare.