Antena 3 CNN Actualitate Nava şcoală Mircea a împlinit 85 de ani. Pe ea s-au antrenat mii de marinari

Nava şcoală Mircea a împlinit 85 de ani. Pe ea s-au antrenat mii de marinari

Nava-școală "Mircea" a marcat pe 17 mai, în portul militar Constanța, împlinirea a 85 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române, printr-o ceremonie militară și religioasă, la care au participat reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Navale, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și comandanți ai altor structuri din Forțele Navale Române.

de Ana Iorga    |    21 Mai 2024   •   13:30

Au participat la aniversare și foști membri ai echipajului navei-școală „Mircea” şi descendenţi ai ofiţerilor de marină ai României. Regia Autonomă „Monetăria Statului” a lansat medalia aniversară «Nava-școală „Mircea” – 85 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române», cu un tiraj de 60 de bucăți din argint și 40 din tombac.

Mii de viitori marinari au navigat şi s-au instruit pe nava şcoală Mircea. Pe ape prietenoase şi pe furtună, în vreme de pace şi în vreme de război, nava a rămas un reper în educaţia navală. Nava este urmaşa Bricului Mircea, cumpărat de Regatul României în 1882, ca primă navă şcoală a ţării, botezată după numele domnitorului Mircea cel Bătrân. A intrat în serviciul Forţelor Navale Române în 1939. Oamenii au aşteptat-o atunci în port în haine de sărbătoare. Nava a fost capturată de ruşi în Al Doilea Război Mondial şi a fost restituită României în 1946.

Ana Iorga, realizator Antena 3 CNN: Suntem pe nava şcoală Mircea şi e un mare privilegiu să fim aici. Este o şcoală a curajului, a nobleţei, a bărbăţiei dacă vreţi, pentru că aici se pregătesc viitorii ofiţeri de marină, viitorii marinari care vor fi pe mare, pe vreme de pace, pe vreme de război. Se face şcoală aici, e un loc minunat, iar alături de mine este un student la Academia Navală din Constanţa, Cristian Gabriel Hrăniceru, îţi mulţumesc foarte mult! Vreau să te întreb, pentru că ai fost deja pe navă, te-ai antrenat, ai făcut instrucţie anul trecut, cum a fost?

Cristian Gabriel Hrăniceru, student: Au fost 30 de zile, atât a durat marşul de instrucţie. Dar au fost cele mai intense zile, pentru că am reuşit să punem în aplicare tot ce am învăţat în primii 2 ani de Academie şi acum am câştigat noi cunoştinţe care ne jută în viitoarea carieră pe care am ales-o. 

Ana Iorga, realizator Antena 3 CNN: Ai prins o furtună pe mare?

Cristian Gabriel Hrăniceru, student: Am prins, da, chiar două. Şi atunci am descoperit că am şi eu rău de mare, ca foarte mare parte dintre colegii mei. 

Ana Iorga, realizator Antena 3 CNN: Poţi să fii marinar chiar dacă ai rău de mare? 

Cristian Gabriel Hrăniceru, student: Poţi să fii marinar chiar dacă ai rău de mare, pentru că la un moment dat o să-ţi treacă, nu e ceva veşnic. După mai mult timp petrecut la bordul navei, corpul tău o să se obişnuiască cu mişcările pe care le face nava. Când o să ajungi înapoi pe uscat este foarte amuzant că o să ai rău de uscat. Este inversul răului de mare. 

Ana Iorga, realizator Antena 3 CNN: Ce e cel mai pasionant? De ce să vină mcineva la Academia Navală şi să se antreneze pe această navă?

Cristian Gabriel Hrăniceru, student: Să vină cei care iubesc marea, care vor să aibă o carieră în Forţele Navale Române, cei care vor să desfăşoare activităţi pe mare. Noi anul trecut am avut ocazia să ajungem în Grecia, Italia şi Turcia, a fost excepţional.

Sandu Bogdan, student în anul al II-lea la Academia Navală: La finele acestui an universitar voi avea deosebita onoare de a participa la marşul internaţional de instrucţie de la bordul navei Mircea. Responsabilitatea care ne este imprimată zi de zi, chiar din prima zi de activitate, ne-a marcat şi suntem mereu pregătiţi de orice provocare. 

Andreea Neagu, student caporal: E o tradiţie în familie, vărul meu a făcut Academia Navală "Mircea cel Bătrân", este foarte fericit cu cariera sa şi mi-a plăcut dintotdeauna uniforma lui şi am vrut şi eu să mă alătur.

Ionuţ Bălan, student sergent: Mi-am dorit încă de mic, am făcut şi Liceul Militar la Constanţa. A fost cea mai frumoasă experienţă pe care am avut-o. Mi-a plăcut datorită tatălui meu. Şi el este fost cadru în armata României. M-a inspirat foarte mult, mi-am dorit dintotdeauna. Dacă ar fi o navă ca bricul Mircea, aş sta cât de mult se poate! Este o navă fenomenală.

Mariana Păvăloiu, muzeograf: În marşul din 1939, au participat cadeţi din anul I şi din anul al II-lea. Bucuria a fost enorma pentru ei, au pornit spre vestul Mării Mediterane. Au vizitat porturi din Italia, din Franţa, din Spania. S-au întors pe Coasta de Nord a Africii, până la Alexandria. Am avut bucuria să cunosc membri ai primului echipaj, cadeti, marinari. 

În luna iunie, nava şcoală va ieşi în larg cu actualii studenţi la Academia Navală, pe care îi aşteaptă o călătorie pasionantă, dar şi foarte grea.

În cei 85 de ani de activitate, nava-școală „Mircea” s-a dovedit a fi un exponent de seamă al continuității tradițiilor marinărești în formarea viitorilor ofițeri și maiștri militari de marină și în promovarea învățământului românesc de marină.

×
Subiecte în articol: bricul Mircea
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toți românii vor avea acces la servicii medicale de depistare a bolilor grave, din 1 iulie
x close