3 minute de cititPublicat la 11:26 21 Dec 2011Modificat la 11:26 21 Dec 2011
Foto: epicwallpaper.com
Ce variantă de brad preferaţi?
86 de voturi
Natural, artificial sau eco, de cumpărat ori de închiriat – românii au avut o ofertă variată pentru brazii de Crăciun în acest an şi doar câteva zile la dispoziţie pentru a se decide. Și pentru pomii naturali, și pentru cei sintetici există avantaje și dezavantaje, iar oferta a fost pe măsura în acest an, atât în ceea ce privește sortimentul, cât și prețul.
Bradul de închiriat. Noutatea în materie de pomi constă în închirierea brazilor. Există și pomi naturali, și artificiali, pentru toate gusturile.
Prețurile sunt variate, astfel că oferta devine atractivă pentru toate buzunarele. Potrivit site-urilor de profil, un brad de închiriat costă între 40 de lei şi 700 de lei, iar plata se poate face în rate.
Mai mult, nici împodobirea pomului nu mai constituie o problemă. Bradul de Crăciun se poate închiria cu tot cu globuri, ornamente şi instalaţii luminoase.
Dacă, totuși, nu sunteți mulțumit de nici un brad pe care l-ați văzut pe site-urile de profil, puteți să vă comandați unul care să arate așa cum vă doriți.
După ce au trecut sărbătorile de iarnă, bradul, fie că este la artificial sau la ghiveci ori la găleată, se retunează firmei respective. Brazii naturali nu vor mai fi aruncați, ci vor fi resădiţi.
Bradul eco. Principalul lui avantaj este acela că ajută la protecția mediului înconjurător. Spre deosebire de bradul natural, tăiat de la rădăcină, cel ecologic poate fi replantat după ce trec sărbătorile de iarnă.
În funcție de mărimea lui, pomul se păstrează în ghiveci sau într-o găleată mai mare. Așadar, el este accesibil și celor care nu dispun de un spațiu foarte mare în locuință, dar și acelora care vor un brad impunător, ca în filme.
În comparație cu pomul sintetic, atuul bradului eco este că miroase la fel de bine ca cel natural.
Spre deosebire de pomul natural, care stă fixat într-un suport, îi cad acele și se scutură de la căldură, cel ecologic este ținut într-un vas cu pământ, astfel că nu se va ofili și poate fi replantat imediat după trecerea sărbătorilor de iarnă.
Bradul natural (tăiat). Pentru cei mai mulți dintre noi, bradul natural ne duce cu gândul la mirosul său specific. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care oamenii aleg să renunțe la pomul artificial în favoarea celui natural.
De asemenea, forma impunătoare face ca bradul natural să fie, în perioada Crăciunului, accesoriul potrivit pentru cei care locuiesc în case înalte sau vile.
Totuși, nu puțini sunt cei care renunță la ideea de brad natural în favoarea celui artificial, din cauza prețului. Cum criza economică a fost puternic resimțită și în acest an, mulți români au preferat să despacheteze pomul sintetic păstrat bine în timpul anului și să-l împodobească în ajunul Crăciunul.
De asemenea, un alt dezavantaj al pomilor naturali îl reprezintă faptul că, după ce îl despodobim, îl aruncăm. Bradul natural, spre deosebire de cel ecologic, este tăiat de la suprafața pădurilor, astfel că el nu mai are rădăcini, ca să poată fi sădit din nou.
Bradul artificial. Majoritatea românilor care optează, în final, să-și împodobească un brad sintetic face acest lucru, în principal, din considerente financiare. Un pom artificial, păstrat de la un an la altul, este mult mai convenabil decât unul tăiat sau ecologic.
În plus, dacă bradul artificial este unul de calitate, el poate fi păstrat și mai mult de zece ani.
Un alt avantaj îl constituie faptul că, optând pentru un brad din plastic, ajutăm în felul acesta la protejarea pădurilor.
În plus, el nu va produce mizerie în jurul lui ca cel natural - ace căzute, crengi pleoștite.
Inconvenientul principal, în cazul alegerii unui pom artificial pentru Crăciun, este acela că în casă nu se mai simte mirosul de brad.