Antena 3 CNN Actualitate Natura dezlănţuită în Caraş şi în jurul României

Natura dezlănţuită în Caraş şi în jurul României

1 minut de citit Publicat la 18:48 23 Mai 2007 Modificat la 18:48 23 Mai 2007
Natura dezlănţuită în Caraş şi în jurul României
O comună din Caraş-Severin a fost înghţită de ape după ce o puternică ploaie torenţială s-a abătut asupra sătenilor. Puhoaiele dezlănţuite venite de pe dealurile din jur au acoperit grădinile şi drumurile din Vermeş, distrugând totul în cale. Apa a inundat străzi întregi lăsând casele izolate şi a distrus grădinile oamenilor. Autorităţile locale sunt neputincioase în faţa furiei apelor.

Oamenii sunt disperaţi şi aşteaptă acum ca apele să se retragă pentru a mai încerca să mai salveze din culturile distruse.

Fenomene extreme în jurul României
Fenomene extreme şi în ţările vecine României. Bulgaria va fi afectată în următoarele luni de ploi torenţiale, cu potenţiale efecte dezastruoase. În Ungaria, în schimb, s-au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturii de mai bine de un secol. Termometrele au indicat ieri 34,5 grade. Şi nu este decât ... finele lunii mai.

Expertul bulgar în hidrologie Marin Genev avertizează, într-un interviu acordat postului de radio Darik, că ar putea urma câteva luni cu inundaţii catastrofale. Specialistul susţine că autorităţile bulgare trebuie să fie pregătite pentru ploi torenţiale. Profesorul de la Sofia pune schimbările climatice, ca şi alţi specialiştii mondiali, pe gradul ridicat de poluare şi încălzirea globală.

Între efectele nedorite, profesorul enumeră inundaţiile, uraganele şi seceta. Inundaţiile recente din Bulgaria, urmate de furtuni puternice, au făcut doi morţi şi mai mulţi răniţi, în regiunea Sofia.

Vecinii maghiari se confruntă cu un val de căldură neobişnuit pentru această perioadă. Termometrele au indicat, potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie, 34,5 grade Celsius, o valoare care nu s-a mai înregistrat de... un secol. Precedentul record pentru Budapesta a fost atins în 1983, când au fost 33,6 grade Celsius.

Primăvara extrem de caldă a urmat unei ierni neobişnuit de blânde, cea mai caldă de la crearea serviciilor meteorologice ungare, în 1870. Iarna a fost cu 4 grade mai caldă decât media înregistrată între 1961 şi 1990.

Antena 3

×
x close