O naştere rapidă, fără durere şi fără stres. E tot ce îşi doreşte orice viitoare mamă. Pentru cele mai multe românce, asta echivalează cu o cezariană. Medicina modernă le-a răpit femeilor încrederea că pot naşte singure. O spune chiar părintele naşterii sub apă, un medic francez venit în România să promoveze un nou concept: naşterea "cu blândeţe".
Michel Odent e "părintele" naşterii subacvatice. În urmă cu mai bine de patruzeci de ani a descoperit că apa le ajută pe femei să se relaxeze şi să secrete oxitocina, hormonul care stimulează contracţiile în timpul travaliului. Astfel că naşterea e mult mai rapidă şi mai puţin dureroasă.
Naşterile în apă sunt încă puţine la noi. Numărul cezarienelor "la cerere" a crescut însă simţitor. Aşa s-a ajuns ca, în spitalele de stat, unul din doi copii să vină pe lume prin cezariană. La clinicile private, procentul se apropie de sută la sută.
Acum, unele clinici au introdus conceptul de "naştere cu blândeţe": gravida este lăsată să nască natural, pe masă sau în apă, asistată "din umbră" de o echipă medicală.
În România se poate naşte în apă la câteva clinici private din Constanţa, Braşov şi Bucureşti. Preţul variază între trei mii şi şapte mii de lei şi include naşterea, asistată de cadre medicale şi trei nopţi de cazare pentru mamă şi copil.