El a trimis o scrisoare preşedintelui instituţiei, în care notează că ?din anul 2006, împotriva mea, procurorii DNA, sub îndrumarea expresă a lui Daniel Morar, au pornit o serie de dosare de urmărire penală.
Cu privire la modul în care s-au întocmit acte procedurale sau cu modul în care unii procurori, inclusiv Daniel Morar, s-au pronunţat asupra presupusei mele vinovăţii sau au pus la dispoziţia mass-media informaţii, am formulat mai multe plângeri care, sub diferite motive, au fost respinse, uneori de către foşti colegi ai unor procurori DNA. Am acuzat, în mai multe rânduri, că anchetele penale au exclusiv un caracter politic, fiind folosite pentru hărţuirea mea.?
În acest sens, liderul PSD citează declaraţiile preşedintelui României de la postul public de televiziune, în care acesta sublinia că delegaţii de la Bruxelles au studiat dosarele de la DNA şi au stabilit că ?sunt fapte şi nu decizii politice.?
Drept urmare, Adrian Năstase notează că ?afirmaţiile menţionate sunt extrem de grave şi duc la convingerea că, cel puţin experţii şi Preşedintele României cunosc, discută şi apreciază probe administrate de procurori care ar trebui să fie confidenţiale, cunoscute doar procurorului de caz?.
Consider că instituţia pe care o conduceţi are obligaţia de a se sesiza din oficiu şi de a dispune verificări pentru a se stabili: - cine a dispus punerea la dispoziţie a actelor din dosarele aflate în lucru; care au fost dosarele prezentate experţilor; care au fost procurorii de caz şi dacă aceştia au asistat la studierea dosarului, dacă s-au tradus acte din dosar, etc.; dacă Procurorul Şef Daniel Morar a cunoscut aceste situaţii şi le-a aprobat; în ce condiţii Preşedintele României a avut cunoştinţă de aceste acte, astfel încât să afirme că există probe?.
Năstase consideră că ?prin denigrarea procedurilor parlamentare constituţionale, procurorii şi-au încălcat atribuţiile de serviciu?, mai ales că ?procurorii DNA au pus la dispoziţie aceste dosare unor persoane care nu aveau nici un drept să le consulte, în condiţiile în care, în unul din dosare, mie, mi s-a încălcat dreptul la apărare cu motivarea că, în faza actelor premergătoare nu este posibilă prezenţa avocatului iar, după începerea urmăririi penale, procurorul este cel care apreciază dacă este sau nu necesară prezenţa avocatului.?
În final, fostul premier menţionează că a trimis o scrisoare asemănătoare Comisiei Europene, pentru a întreba dacă mandatul raportorilor respectivi include studierea unor dosare aflate în stadiul de acte premergătoare.
Antena3.ro