Antena 3 CNN Actualitate Imediat după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, Natalia și-a luat fetița și a fugit din calea războiului în România

Imediat după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, Natalia și-a luat fetița și a fugit din calea războiului în România

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 12:05 26 Apr 2022 Modificat la 12:05 26 Apr 2022
nascut subsolul maternitate donetk natalia fetita fugit razboi romania
nascut subsolul maternitate donetk natalia fetita fugit razboi romania Sursa foto: Salvati copiii

A intrat în România cu fiica de nici două săptămâni și mama ei, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea.

Imediat după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, încercuit complet de trupele ruse, o femeie din Ucraina, Natalia, și-a luat fetița și a fugit din calea războiului. A intrat în România cu fiica de nici două săptămâni și mama ei, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea.

La sosire, au fost întâmpinate de echipa Salvați Copiii, care le-a direcționat către spațiul special amenajat pentru familii. Angajații Salvați Copiii au oferit sprijin psihologic mamei și bunicii care se aflau într-o stare emoțională instabilă, acestea izbucnind în lacrimi, fiind compleșite de modul în care au fost primite. În special, bunica era foarte afectată. Și-a lăsat băiatul de 28 de ani și soțul acolo.

Elena este surdo-mută și a ajuns în România împreună cu fiul său de 9 ani. Au plecat în pripă din zona Kiev, soțul rămânând să lupte. Timp de două săptămâni, Elena a locuit în casa unei familii din comunitate, iar ulterior, prin grija aceleiași familii, a ajuns într-un spațiu pus la dispoziție de o biserică. Nu intenționează să plece mai departe, ci își dorește să lucreze, iar copilul ei să meargă la școală și la un after-school ca ea să poată lucra în acest răstimp.

Natașa locuiește temporar în Gura Humorului, județul Suceava. Cu soțul rămas în urmă în Ucraina, mama privește înainte și își dorește să înceapă o viață nouă, în siguranță, alături de copilul ei, în România.

Copilul are un chist ocular care îl împiedică să vadă cu claritate. Natașa a primit tichete sociale și familia a intrat în evidența Salvați Copiii și va fi sprijinită petnru a accesa serviciile medicale, sociale și educaționale, în vederea facilitării integrării pe termen mediu și lung.

De cele mai multe ori, mamele ucrainence trec granița doar cu copiii lor, după ce au parcurs chiar și zile întregi pe drum.

Războiul din Ucraina a alungat de la casele lor peste 5 milioane de oameni, majoritatea fiind copii și femei, potrivit centralizărilor UNHCR.

Aproximativ 84.000 de persoane, 37.000 copii, au rămas în România și au nevoie de asistență socială, psihologică și de sprijin pentru integrarea educațională a copiilor.

Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă.

×
Etichete: donetk Natalia Ucraina
x close