Pentru prima dată în România, medicii tratează altfel pacienţii. Pe lângă medicamente, injecţii, şi alte proceduri dureroase, doi psihologi îi ajută pe pacienţii, din secţia de terapie intensivă, de la Spitalul Universitar din Bucureşti, să plece mai repede acasă, sănătoşi. Ei aplică muzico-terapie, tehnici de relaxare, şi terapie prin basm.
Muzica este doar una dintre metodele de tratament mai puţin obişnuite care se aplică pentru prima dată în România într-un spital.
?Este nevoie de ceva mai mult pentru pacientul care supravieţuieşte unei stări critice decât tratamentul medicamentos clasic.? este de părere dr. Elena Copaciu, Şef la Secţia de Antestezie şi Terapie Intensivă Spitalul Univesitar de Urgenţă Bucureşti.
Tratamentul clasic este de acum completat cu tehnici de relaxare. Pentru pacienţii care petrec săptămâni sau chiar luni conectaţi la aparate, aceste metode îi ajută să elimine stresul procedurilor medicale dureroase.
Sunt însă şi cazuri în care pacienţii nu sunt conştienţi. Ei sunt în comă. Tehnicile de relaxare nu se pot aplica. Însă, cei doi psihologi au pus la punct o altă metodă. Terapia prin basm. Mai exact, familia înregistrează mesaje personale pe care pacientul le ascultă la căşti. Aceste mesaje sunt inserate în povestiri cunoscute de toţi.
Pacientul ascultă şi în momentul în care îşi revine din comă reacţionează la aceste mesaje.
Aceste tehnici de sprijin psihologic sunt necesare, spun medicii. Cei care ajung la terapie intensivă, sunt oameni care suferă traumatisme grave. Viaţa li se schimbă într-o fracţiune de secundă. Nimic nu mai e la fel. De aceea sunt ajutaţi să o ia de la capăt.
Observator