EXCLUSIV Antena3.ro vă prezenta în urmă cu o săptămână cazul unui accident colectiv de muncă de la mina Lonea, în care au fost implicaţi trei mineri, în urmă cu cinci ani şi care a fost muşamalizat de către autorităţi. Povestea unuia dintre ei, a lui Nelu Bobirnac, a stârnit mai multe reacţii privitoare la metodele de exploatare miniere, mai ales că minerul a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Antena3.ro continuă povestea cu mărturiile celui de-al doilea miner implicat în explozia din martie 2003 din mina Lonea, Ovidiu Ruset, care detaliază scenă cu scenă ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 20 martie.
Mina Lonea, schimbul 4. Între orele 24 şi 6 dimineaţa, avea loc o intervenţie la un abataj, care dura deja de trei zile şi la care lucra o echipă formată din opt salvatori. Dintre aceştia, Ovidiu Ruset, Nelu Bobirnac, împreună cu alt coleg miner, lucrau într-o galerie de legatură, cu o lungime de aproape şase metri, desupra unui suitor inalt de 20 de metri şi care a luat foc în urmă cu câteva zile, iar în urma incendiului, bandajele din lemn şi cablurile electrice au ars.
Misiunea celor trei mineri era de a reface susţinerea galeriei, rebandajarea tavanului şi a pereţilor laterali, precum şi evacuarea materialului rezultat în urma surpării.
S-au salvat coborând o conductăÎn jurul orei 5.20, în mina Lonea s-a produs o explozie. Al treilea coleg nu mai era cu Bobirnac şi cu Ruset în acel moment, pentru că a fost trimis să deschidă un ventil la conducta de apă pentru a răcori zona. Pentru că acesta se afla la baza suitorului respectiv, a fost surprins de suflul exploziei. Ruset şi Bobirnac au fost aruncaţi în pereţii galeriei, iar flacăra produsă le-a ars faţa, corpul şi mâinile.
"După câteva momente de panică, timp în care în jurul nostru era haos, nici nu vedeai la 10 centimetri distanţă, am strigat unul la altul, eu şi cu Bobirnac, şi, văzând că amândoi trăim, am coborât suitorul ţinând o conductă între picioare şi cu mâinile alunecând pe ea, iar astfel ne-am agravat rănile de la mâini", povesteşte Ovidiu Ruset pentru Antena3.ro
El adaugă că împeună cu Bobirnac au coborât în galeria de bază, unde s-au întâlnit cu celălalt coleg, iar de acolo cei trei au plecat spre galeria principală de ieşire din sector. Acolo s-au întâlnit cu ceilalţi salvatori care au auzit explozia şi au venit în ajutorul celor trei. După ce au fost scoşi la suprafaţă, minerii au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani.
"Am făcut pe asistenta pentru Bobirnac"Ovidiu Ruset a fost spitalizat la aceeaşi secţie cu Nelu Bobirnac, în aceeaşi rezervă. A stat în spital 12 zile, iar apoi a intrat în 120 de zile de concediu medical. "Eram supravegheaţi permanent de către asistentele de la ATI şi de către cele la secţia de chirurgie plastică. Eu m-am refăcut destul de repede, poate şi datorită faptului că sunt mai subţirel, iar după ce mi-am revenit, am facut o parte din munca asistentelor, având grijă de Bobirnac, pentru că el era în continuare imobilizat la pat".
"Au vrut să ne îndepărteze printr-o restructurare"Dupa ieşirea din spital şi o lungă perioadă de refacere, Ovidiu Ruset şi-a reluat munca în luna august a anului 2003, chiar la şase luni de la accidentul care l-a ţinut internat la secţia de arşi a spitalului din Petroşani.
"Tot în acel an, în luna iulie, a mai avut loc o explozie la Exploatarea Minieră (EM) Lonea, care s-a soldat tot cu 3 victime cu arsuri. După această a doua explozie s-a încercat îndepărtarea noastră, a mea şi a lui Nelu Bobirnac, din efectivul Staţiei de Salvare Minieră, sub forma unei restructurări. Nu s-a reuşit acest lucru, pentru că noi doi eram cei mai vechi salvatori de la EM Lonea", explică Ovidiu Ruset pentru Antena3.ro.
Ruset are 42 de ani şi lucrează în continuare ca miner-salvator la Staţia de Salvare din mina Lonea, pe aceeaşi funcţie ca acum cinci ani, adică şef de echipă. Urmele arsurilor din explozia de acum cinci ani au rămas închise într-o galerie, iar Ruset şi-a refăcut viaţa şi a participat recent chiar la un concurs la Staţia Centrală de Salvare din Petroşani, unde a simulat o salvare a unui miner şi unde a obţinut locul al treilea.
Nu se plânge de condiţiile actuale de lucru de la mina Lonea, însă consideră că este mai greu acum pentru că numărul minerilor s-a micşorat, iar producţia este din ce în ce mai mare.
Paula Safta, Antena3.ro