Antena 3 CNN Actualitate Munca la negru, un fenomen cu tradiţie în România. Cât pierde statul din această cauză

Munca la negru, un fenomen cu tradiţie în România. Cât pierde statul din această cauză

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:23 23 Sep 2014 Modificat la 06:23 23 Sep 2014
Spalatorie-Auto.jpg
În România, munca la negru şi salariile mici sunt fenomene cu tradiţie.

Săptămânal, inspectorii de la ministerul muncii sancţionează patroni care îşi exploatează angajaţii fără să le plătească contribuţiile sociale. Şi nu sunt deloc puţini.

Aproape 1,5 milioane de oameni lucrează fără forme legale. Astfel, statul pierde anual în jur de 4 milioande de euro.

Inspectoratele Teritoriale de Muncă au făcut peste 76 de mii de controale anul acesta şi au sancţionat aproape 15 mii de patroni din toată ţara pentru muncă la negru.

În România, la jumătatea anului, figurau în evidenţa Ministerului Muncii peste cinci milioane de angajaţi. Dintre aceştia, mai mult de jumătate au salarii de aproximativ 1000 de lei.

Bugetul României pierde cel puţin 4 milioane de euro pe an din cauza muncii la negru. Cu această sumă, statul ar putea plăti peste 20 de angajaţi pe salariul minim sau peste 21 de mii de pensionari cu pensii medii.

Atât cei circa 2,5 milioane de români care muncesc full-time, timp de 40 de ore pe săptămână, pentru 1.000 lei pe lună, cât şi cei 1,5 milioane de români care lucrează la negru formează pătura sclavilor moderni din România. Iar dreptul lor de a cere salarii mai mari sau încheierea unui contract de muncă există doar la nivel teoretic. 

×
Etichete: munca la negru
x close