Antena 3 CNN Actualitate Munaf a înaintat apel la Curtea Supremă a SUA

Munaf a înaintat apel la Curtea Supremă a SUA

Munaf a înaintat apel la Curtea Supremă a SUA
20 Iun 2007   •   08:03

Ultima şansă pentru Mohamad Munaf. Potrivit agenţiei France Presse, cetăţeanul de origine irakiană, deţinut de armata americană în Irak şi condamnat la moarte de un tribunal irakian pentru răpirea celor trei jurnalişti români, a înaintat un apel la Curtea Supremă a Statelor Unite, în încercarea de a evita execuţia. Curtea va anunţa în toamnă dacă acceptă noul recurs. Agenţia France Presse, care citează surse judiciare, aminteşte că Munaf, în vârstă de 53 de ani, a fost ghidul celor trei jurnalişti români în Irak şi luat ostatic, împreună cu aceştia, timp de 55 de zile, în urmă cu 2 ani.

După eliberare, Munaf a fost suspectat de complicitate la răpirea lor şi reţinut de armata americană. Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte, Munaf va fi executat prin spânzurare, în momentul în care trupele americane îl vor preda autorităţilor irakiene.

Avocaţii săi au sesizat justiţia americană, susţinând că nu a avut dreptul la un proces echitabil, la care fiecare cetăţean american deţinut de armata ţării sale trebuie să aibă parte. În aprilie, Curtea federală de Apel de la Washington a stabilit că nu are autoritatea de a-l judeca pe Munaf, în condiţiile în care acesta este deţinut de o forţă internaţională şi condamnat de un stat suveran.

France Presse aminteşte însă că cei trei judecători au subliniat, în decizia lor, lipsa de claritate a jurisprudenţei Curţii Supreme în acest caz. Aceasta a fost stabilită în cadrul recursurilor înaintate de prizonierii japonezi sau germani condamnaţi de tribunale internaţionale, după cel de-al doilea război mondial. Cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, care a refuzat să intervină de urgenţă în luna noiembrie a anului trecut, urmează să anunţe în această toamnă dacă acceptă să ia în considerare acest nou recurs.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close