Antena 3 CNN Actualitate "În România sunt antrenați și alți militari ucraineni, nu doar piloți pentru F-16. Mulțumim!" | Premierul Ucrainei, declarații la Palatul Victoria

"În România sunt antrenați și alți militari ucraineni, nu doar piloți pentru F-16. Mulțumim!" | Premierul Ucrainei, declarații la Palatul Victoria

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:05 18 Aug 2023 Modificat la 16:09 18 Aug 2023
Smigal Inquam
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

El s-a referit în special la decizia privind înființarea, pe teritoriul României, a unui hub de instruire a piloților ucraineni care vor zbura pe avioane americane F-16.

Șmîgal (foto) a confirmat că piloții nu sunt singurii militari ucraineni instruiți pe teritoriul țării noastre.

"Mulțumim pentru acordul de a instrui piloții ucraineni și de a crea pe teritoriul României un centru special. De asemenea, în România sunt instruiți și alți militari ucraineni", a declarat premierul ucrainean la Palatul Victoria, după discuțiile purtate cu omologul român, Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu: "Vom fi alături de Ucraina până la victorie!"

Decizia de constituire a unui centru de instruire pentru piloții aparatelor de luptă americane F-16 - de care vor beneficia și piloți din Ucraina - a fost confirmată oficial de CSAT, la începutul lunii trecute.

CSAT anunța că, în data de 6 iulie, a analizat implicarea României într-un proiect transatlantic nou - crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

"Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind, astfel, la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică", a precizat la momentul respectiv Administrația Prezidențială.

Premier ucrainean: "Ucraina își menține cursul strategic spre UE și NATO"

Ucraina își menține cursul strategic de integrare în Uniunea Europeană şi în Alianța Nord-Atlantică, a declarat, vineri, la București, prim-ministrul Denis Şmîgal, care a mulțumit României pentru susținere.

El a arătat că România a fost țara care, încă din primele zile ale războiului, a întins o mână de ajutor Ucrainei.

"Cursul strategic al Ucrainei de integrare în UE și NATO rămâne neschimbat. Mulțumim partenerilor români pentru susținere.

Sperăm că România va sprijini adoptarea deciziei de începere a negocierilor de pre-aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană (...)

De asemenea, așteptăm participarea activă a oamenilor de afaceri din România în refacerea Ucrainei. Suntem convinși că vom găsi proiecte reciproc avantajoase", a afirmat Şmîgal, la Palatul Victoria, în cadrul declarațiilor comune de presă cu premierul Ciolacu.

Denis Şmîhal a menționat că a avut discuții constructive cu Ciolacu și a precizat că, în cadrul întâlnirii, au fost semnate mai multe documente: o declarație privind asigurarea tranzitului mărfurilor ucrainene, un acord privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii și un acord pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei.

Noul punct de trecere a frontierei Sighetu Marmației - Bila Țerkva va funcționa în regim permanent, fiind destinat tranzitului de mărfuri și pasageri.

În baza acordului privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii, absolvenții vor putea lucra pe teritoriul statului vecin.

Surse: Mediafax, Agerpres

×
x close