Antena 3 CNN Actualitate Mulți români reclamă că termometrele cu care sunt testați la intrarea în supermarket arată valori aiuritoare. Explicația specialiștilor

Mulți români reclamă că termometrele cu care sunt testați la intrarea în supermarket arată valori aiuritoare. Explicația specialiștilor

Unii români reclamă faptul că temperaturile afişate în urma controlului epidemiologic făcut la intrarea în instituţii sau magazine nu reprezintă o valoare nici măcar apropiată a temperaturii normale a corpului uman.

Mulți români reclamă că termometrele cu care sunt testați la intrarea în supermarket arată valori aiuritoare. Explicația specialiștilor
Sursa foto: Pixabay.com
19 Mai 2020   •   23:15

Unora li s-a comunicat că aparatul indică în cazul lor o temperatură demnă de o reptilă, 32 de grade celsius.

„Există o explicaţie simplă pentru acest fenomen. Termometrele cu infraroşu se bazează pe schimbarea reflectabilităţii, sau felul în care se răsfrânge unda infraroşie în momentul în care interferează cu radiaţia infraroşie pe care o emite corpul uman.

Ele emit un fascicol care se reflectă de tegument şi care interferează cu radiaţia infraroşie pe care oricum o eliberează corpul uman şi pe care noi o numim căldură. Ea dă o valoare, funcţia de interferenţă are un prag inferior de sensibilitate a senzorului, dacă nu ai suficientă interferenţă se întoarce foarte puţin pentru că oricum o parte din radiaţia infraroşie emisă de fascicolul vieţii este absorbită de tegument.

E fizică de bun-simţ. Drept urmare, aceste termometre sunt calibrate să detecteze febra, şi nu temperatura normală. La fel cum un etilotest are un prag de sensibilitate de concentraţie în alcool, unele sunt la 0,03, altele la 0,05, dar sunt făcute să detecteze concentraţii de alcool pe prag.

La fel, termometrele de distanţă sunt făcute să detecteze temperaturi peste prag. De aceea, dacă dai trei citiri la o persoană care e normotermică, nu o să fie previzibil. Practic, aceste termometre trebuie folosite nu în sensul de a măsura temperatura corpului, ci dacă o persoană a trecut sau a picat acest test de termometrizare. Standardul pentru măsurarea temperaturii este termometrul de contact. Acum folosim această tehnologie de compromis pentru că este de durată scurtă, poate fi administrat şi de către o persoană care nu are studii medicale, şi este un compromis necesar când ai de făcut măsurători unui număr foarte mare de oameni”, a explicat psihiatrul Gabriel Diaconu, pentru Adevărul.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close