"Curtea constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, în condiţiile în care proiectul de lege se afla în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională, a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucât prin exercitarea de către Guvern a unei competenţe, cu nerespectarea cadrului constituţional care o circumstanţiază, s-a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare", se arată în motivarea Curţii.
Citeşte aici motivarea CCR privind Legea Educaţiei
"Cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict", precizează judecătorii CCR.
Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind Legea educaţiei, că, deşi "la prima vedere posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut, pentru că exclusivitatea Guvernului este opozabilă numai Parlamentului, şi nu Curţii Constituţionale ca garant al supremaţiei Legii fundamentale".
Angajarea răspunderii nu are nicio motivare
Judecătorii CCR precizează în motivare că "angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nici o motivare. Astfel, nu subzistă condiţia urgenţei care să fi determinat o astfel de măsură din partea Guvernului, câtă vreme măsurile prevăzute în proiectul de lege intră în efectivitate începând cu anul şcolar 2011-2012, iar, unele dintre acestea, chiar cu anul şcolar 2012-2013".
"Curtea subliniază în acest context importanţa, pentru buna funcţionare a statului de drept, a colaborării dintre puterilor statului, care ar trebui să se manifeste în spiritul normelor de loialitate constituţională, comportamentul loial fiind o prelungire a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat", se mai arată în motivarea Curţii.
Judecătorii CCR au hotărât, săptămâna trecută, că angajarea răspunderii de către Guvern pe această Lege este neconstituţională. Preşedintele, premierul şi mai mulţi lideri ai coaliţiei de guvernământ au anunţat în repetate rânduri că aşteaptă motivare Curţii în acest caz.
Liderii UDMR au ameninţat în mai multe rânduri cu părăsirea coaliţiei în cazul în care nu se găseşte o soluţie pentru adoptarea acestei legi.