Notele informative semnate „Petrov” denunță „ activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, arată instanța.
Traian Băsescu a susținut în fața judecătorilor că a fost constrâns să dea notele informative de Regulamentul disciplinei militare, însă instanța i-a desființat argumentele, arată GIP.
"În cazul militarilor, obligaţia de a preţui onoarea şi demnitatea în exerciţiul profesiei nu este doar o obligaţie morală, ci şi una juridică, astfel că ei, precum celelalte categorii profesionale care au o astfel de obligaţie, nu se pot deroba în nici un fel de la răspunderea care le revine în caz de încălcare a valorilor protejate prin instituirea obligaţiei, care reprezintă fundamentul esenţial al statutului lor.
Nu este rolul aceste instanţe să definească onoarea şi demnitatea, dar, indiferent de definţia adoptată, esenţial este că a acţiona cu onoare şi demnitate presupune (şi a presupus şi în perioada de referinţă) o conduită întemeiată pe principiile moralităţii şi a regulilor sociale unanim acceptate", se arată în motivarea instanței.
Detalii neștiute despre turnătorul Traian Băsescu
Mai mult, judecătorii afirmă în motivare că Traian Băsescu nu s-a mulțumit să relateze fapte, ci le-a și interpretat, fiind perfect conștient de efectele pe care notele sale informative le pot avea.
"Prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă", transmite Grupul de Investigații Politice.