Antena 3 CNN Actualitate Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. SONDAJ: Credeți că Guvernul Grindeanu trebuie demis?

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. SONDAJ: Credeți că Guvernul Grindeanu trebuie demis?

S.T.
2 minute de citit Publicat la 08:18 21 Iun 2017 Modificat la 08:18 21 Iun 2017
o_1bj2ovr7m1all10g8d8ibdi1tet8.jpg
Foto: gov.ro
Credeți că Guvernul Grindeanu trebuie demis?
1732 de voturi

Dezbaterile şi votul asupra moţiunii de cenzură "România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!", depusă de PSD împotriva Guvernului Grindeanu, vor avea loc miercuri, de la ora 11.00.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu intitulată „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost inițiată de parlamentarii PSD și ALDE.

Moțiunea de cenzură - procedură

 

Acesta este cea de a doua moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu. Prima moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu a fost depusă la 1 februarie 2017, de către parlamentari PNL și USR, în contextul adoptării de către Guvern a OUG referitoare la modificările Codurilor penale.Intitulată "Guvernul Grindeanu — Guvernul sfidării naționale. Nu legalizați furtul în România", moțiunea a fost respinsă la 8 februarie, cu 161 de voturi "pentru" și 8 "împotrivă". Pentru a fi adoptată, moțiunea ar fi trebuit să întrunească cel puțin 233 de voturi.

Moțiunea de cenzură - procedură

 

Camera Deputaților și Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor, potrivit articolului 113 din Constituție.

Potrivit Regulamentului ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, moțiunea de cenzură se prezintă Birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. (art. 92 din Regulamentul Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului).

Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două camere în cel mult 5 zile de la data depunerii, iar dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere, potrivit http://www.cdep.ro.

Data și locul ședinței comune în care au loc prezentarea, dezbaterea și votul asupra moțiunii se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, se mai arată în Regulamentul celor două camere.

După prezentarea moțiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de inițiatorii acesteia, președintele de ședință comună dă cuvântul prim-ministrului sau, după caz, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziției Guvernului.

Urmează intervenții ale deputaților și senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor se votează moțiunea de cenzură, prin vot secret cu bile (art. 88, art. 93 și 94 din Regulamentul camerelor). Președintele ședinței comune anunță rezultatul votului, consemnat în procesul-verbal încheiat în acest scop.

Dacă moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Potrivit art. 114 din Constituția Românie, dacă moțiunea de cenzură este adoptată, Guvernul este demis.

În situația prezentă, pentru ca moțiunea de cenzură "România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor" inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului Grindeanu să treacă, este nevoie de votul majorității senatorilor și deputaților, adică 233 de voturi în actualul Legislativ. Din totalul de 464 de aleși, majoritatea PSD-ALDE are 247 de parlamentari.

Mai exact, PSD are 67 de senatori iar ALDE un număr de nouă, însumând 76 senatori ai Puterii din totalul de 136 de membri ai Senatului. În Camera Deputaților, PSD deține 154 de mandate, ALDE având 17 deputați. Drept urmare, PSD și ALDE au împreună 14 posibile voturi mai mult decât numărul necesar pentru dărâmarea Guvernului Grindeanu, fără a fi nevoie de susținerea altor grupuri parlamentare.

×
x close