Monitorul Oficial, Partea I şi a II-a, devine gratuit la publicare, copiere, reproducere, au anunţat vineri și preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi directorul Monitotului Oficial, Liviu Moraru, într-o declaraţie de presă.
Ludovic Orban a precizat că a ţinut să facă o vizită la sediul Monitorului Oficial, în mod simbolic, chiar în ziua în care iniţiativa legislativă intră în vigoare.
"Practic, orice cetăţean va putea să folosească tot ceea ce publică Monitorul Oficial Partea I, Partea a II-a. Toate actele normative emise de autorităţi vor putea fi cunoscute de cetăţeni direct", a declarat Orban, la finalul vizitei la Monitorul Oficial.
Legile vor putea fi citite direct pe computer.
Liviu Moraru a anunţat la rândul său că legile vor putea fi citite direct pe computer.
"Prin Legea 57, care a apărut astăzi, Monitorul Oficial devine gratuit la publicare, copiere, reproducere. Deci toate legile vor putea fi citite pe calculatorul dumneavoastră într-un PDF portabil gratuit de pe site-ul nostru", a afirmat Liviu Moraru.
În secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta
”Am crede că în secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta, și nici că e un mare motiv de laudă să dai acces la documentul central al statului, legea, în format electronic, liber și care să permită funcții de bază ale oricărui document electronic”, a scris pe Facebook și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a fost unul dintre inițiatorii legii.
”Este un pas înainte pentru transparență și digitalizare. Este o victorie pentru toți cei care se chinuiau până acum la publicarea actelor normative să le folosească textul oficial. Legea făcea parte din pachetul de legi pentru debirocratizare și transparentizare depus în vara anului trecut. Ultima lege care mai rămâne de adoptat din pachet este cea referitoare la transparentizare.
Lupta pentru transparentizarea statului român este una grea. Ultima lege din pachet ar crea un registru public al transparenței, ar da sancțiuni la răspunsurile în bătaie de joc, și ar obliga instituțiile să dea datele în format electronic. Adică să nu mai primim sute de pagini de tabele scanate, ci fișierul electronic simplu”, a afirmat Năsui.