Antena 3 CNN Actualitate Dr. Monica Pop: "Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire"

Dr. Monica Pop: "Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:15 18 Apr 2022 Modificat la 18:18 18 Apr 2022
Dr. Monica Pop: "Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire"
Sursa foto: Antena 3

Din păcate, se știe ca diabetul poate genera afecțiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arterială, infarcte miocardice sau în orice alta zona, tromboze venoase, embolii. Acestea pot apărea şi la ochi, traducându-se prin scăderi bruște de vedere. În acest context, medicul oftalmolog Monica Pop a venit cu o serie de sfaturi utile. 

"Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinica de care aparțin, la "OCHIUL DIABETIC" sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Multi pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut ca se documentează. Vin, adesea, in stadii, de multe ori ireversibile! Aveți grijă! scrie medicul oftalmolog Monica Pop pe pagina sa se socializare. 

Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat

Retinopatia diabetică este o afecțiune redutabila care, netratată la timp, poate duce la orbire. Este o boala a vaselor de sânge ale ochiului şi apare la aproximativ 10 ani de la debutul diabetului. 

"Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – şi regim) sunt de mai multe tipuri. Inițial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave până la pierderea vederii.

În stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibilă.(...)

Tratamentele constau inițial în aplicații specifice de laser, injecții intraoculare, cu șanse bune în unele tipuri de hemoragii sau edem macular şi intervenții chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) in retinopatia diabetica proliferativa. Bineînțeles, totul trebuie coroborat cu tratamentele specifice ale bolii de bază.

Din păcate, se știe ca diabetul poate genera afecțiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarcte miocardice sau in orice alta zona, tromboze venoase, embolii. Acestea pot apărea şi la ochi, traducându-se prin scăderi bruște de vedere.

Acest simptom trebuie să trimită pacientul URGENT (în maxim 1-4 ore de la debut !) la consult oftalmologic pentru a se putea lua rapid atitudine în situația in care este vorba de un accident ischemic ocular.

Aceasta afecțiune are șanse de recuperare doar în primele 4 ore de la debut. Nu este însă o siguranță nici în aceasta situație", mai scrie medicul Monica Pop pe blogul său. 

Simptome care ar putea sugera unui pacient diabetic apariția retinopatiei :

  • « Muște » volante în câmpul vizual
  • Scăderea vederii (bruscă sau treptată)
  • Pierderea parțială a unui sector al câmpului vizual, chiar şi reversibilă spontan (spasm vascular cerebral).

În final medicul Monica Pop mai subliniază că este important ca fiecare om să își măsoare glicemia cel puţin anual, iar un eventual diabet să fie diagnosticat la timp şi tratat corect, pentru a nu duce la consecințe ireversibile.

×
x close