Antena 3 CNN Actualitate Dr. Monica Pop: "Niciodată să nu folosiţi aşa ceva pentru ochi. Poate duce la pierderea vederii!”

Dr. Monica Pop: "Niciodată să nu folosiţi aşa ceva pentru ochi. Poate duce la pierderea vederii!”

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 21:00 13 Apr 2022 Modificat la 21:34 13 Apr 2022
Monica Pop
Sursa foto: Antena 3

"Așa-zisul tratament al ochilor cu plante, ceaiuri, miere, lapte, comprese, alifii ne-oftalmice, orice substanțe, de orice fel, care nu sunt medicamente speciale oftalmologice, poate genera afecțiuni foarte grave, mergând până la pierderea vederii!

Nici legume sau sucurile lor, nici ceaiuri de orice fel (de mușețel, cu atât mai puţin), nici creme, soluţii, NU, NICIODATĂ LA OCHI!! Una din cele mai periculoase așa-zise tratamente este cel cu MIERE, aceasta putând duce urgent la opacifierea corneei şi la pierderea vederii”, scrie pe blogul  său medicul oftalmolog Monica Pop.

"Nici ceaiurile (de băut), capsulele sau alte suplimente nu au vreun efect in sfera oftalmologică”

Insist asupra acestor aspecte şi va rog să transmiteți tuturor cunoscuților dumneavoastră.

De principiu, nici ceaiurile (de băut), capsulele sau alte suplimente vândute ca ajutătoare pentru ochi sau vedere nu au de cele mai multe ori vreun efect in sfera oftalmologică”, mai spune medicul oftalmolog Monica Pop.

Dr. Monica Pop, sfat pentru pacienți: "Solicitați şi păstrați aceste documente. Este dreptul vostru"

Medicul Monica Pop face apel la toţi pacienții, dar şi la medici ca în urma consultațiilor oficiale să se emită toate documentele necesare. "Eu nu mai primesc pacienți care au mai fost la consult, dar nu mai au actele. Sănătatea trebuie respectată", a spus medicul oftalmolog.

Medicul oftalmolog Monica Pop le reamintește atât pacienților cât şi medicilor că actele medicale trebuie furnizate după fiecare consultație oficială.

Ea subliniază că nu va mai accepta la consultație pacienții care nu au toate actele medicale motivând că nu se poate evalua corect o stare de sănătate în lipsa unui istoric medical complet.

În acest context, medicul oftalmolog Monica Pop a spus: 

"Documentele medicale nu se pierd. Păstrați-le neapărat!

Toți medicii, după consultații oficiale,(urgente sau programați, cu trimitere,) din cabinete, spitale, camere de gardă, policlinici, publice sau private, au OBLIGAŢIA de a da pacientului o fișă (cu antet,) care să conțină diagnosticul, starea prezentă şi indicațiile (de tratament, rețete, investigații, trimitere, tot ce este necesar), parafate.

E foarte important şi să le primiți, dar şi să nu le pierdeți. Şi să le prezentați,la nevoie, pentru continuarea tratamentelor, controale şi comparații, (chiar după ani) medicilor de familie şi specialiștilor la care vă programați", scrie medicul Monica Pop pe pagina sa de socializare. 

"Eu nu mai primesc pacienți care au mai fost dar nu mai au actele"

"Eu nu mai primesc pacienți care au mai fost dar nu mai au actele. Nici dacă sunt foarte apropiați. Îmi pare rău!

Și starea lor de sănătate, dar şi munca medicului trebuie respectate! Cum poți compara, ca medic, o stare prezentă cu cea " veche"? E mai bine? E mai prost? Nu ai cum să ții minte la atâția pacienți! Şi, e şi o problemă de seriozitate şi de respect!(...)

Nu au nicio justificare nici medicii care nu le dau,( deși e obligația lor), nici pacienţii care nu le cer( deși e dreptul lor) si pleacă fără şi , cu atât mai puțin cei care le pierd", spune medicul oftalmolog Monica Pop. 

Dr. Monica Pop, sfaturi oftalmologice utile: “Toată lumea ar trebui să le urmeze, indiferent de vârstă”

Medicul Monica Pop a oferit o serie de sfaturi oftalmologice pe care ar trebui să le urmeze orice persoană, indiferent de vârstă.

Medicul Monica Pop a dat exemplul unui tânăr care a venit la o consultație pentru scăderea vederii crezând că este necesar să poarte ochelari.

După examinare s-a descoperit că acesta avea retinopatie diabetică stadiul 1. Pacientul nu știa că avea de 10 ani diabet, iar scăderea vederii indica această afecțiune.

În acest context, medicul Monica Pop a oferit o serie de sfaturi oftalmologice pe care ar trebui să le urmeze orice persoană, indiferent de vârstă.

1. Consultul oftalmologic obligatoriu al copilului la naştere şi la vârsta de 3-4 ani în absența oricărui simptom (chiar dacă cel mic nu are absolut nimic!)

2. Consult oftalmologic pentru orice simptom legat de aspectul anatomic al ochilor (înroșiri, proeminente, umflături, pupilă albă, ochi mai exoftalmi-ieșiți un pic din orbite), poziția ochilor, lăcrimări, inegalitate pupilară) la orice pacient de orice vârsta (nou-născut, sugar, copil, adolescent, tânăr, adult, vârstnic).

3. Consult oftalmologic pentru orice tip de modificare a vederii, la orice vârsta apare

4. Consult oftalmologic al descendenților (copii, nepoţi) sau rudelor de sânge (fraţi, veri) ai celor care au probleme oftalmologice (vicii de refracție, boli congenitale cum e cataracta, glaucomul, retinopatii de diferite tipuri, degenerescente ale corneei, malformații oculare de orice tip)

5. Consult oftalmologic obligatoriu al oricărui pacient diabetic. De reţinut un element foarte important şi anume că diabetul poate determina RETINOPATIE după aproximativ 10 ani de la DEBUTUL bolii diabetice şi NU de la DESCOPERIREA (diagnosticarea) diabetului", scrie pe blogul său medicul Monica Pop.

"Pacientii diabetici au nevoie de consult oftalmologic anual obligatoriu"

"De menționat că la noi în ţară rar se descoperă diabetul la debut, ci atunci când apar deja complicațiile (cardiace, renale, oculare etc.).

Am văzut un pacient în vârsta de 39 de ani care nu avea nici o simptomatologie generală şi nici diabet în familie. A venit pentru scăderea vederii, crezând că este necesar să poarte ochelari. La examinare, am descoperit RETINOPATIE DIABETICA stadiul 1, fără ca pacientul să știe că avea DIABET, deși îl avea de 10 ani.

Era un pacient tânăr, slab, sportiv (juca tenis), nu avea nici un fel de indiciu că ar putea avea diabet (nu avea sete, foame exagerate, nu slăbise, avea o culoare perfectă, o stare generală foarte bună, nu acuza absolut nimic în afara de scăderea moderată a vederii la ambii ochi survenită cu aproximativ 2 săptămâni).

Pacientii diabetici au nevoie de consult oftalmologic anual obligatoriu, în primii 4-5 ani de la debut, sau urgent în cazul în care constată scăderea cât de mică a vederii la unul sau ambii ochi, la 6 luni după 5 ani de evoluție şi din 3 în 3 luni la diabetici cu debut de 10 ani sau peste.

Este de reținut că vor face aproape sigur complicații, inclusiv oftalmologice, diabeticii care au valori cunoscute (peste limitele normale) ale glicemiei, sub tratament (care în acest caz trebuie suplimentat sau schimbat de către medicul diabetolog curant), a explicat medicul oftalmolog Monica Pop. 

×
x close