Antena 3 CNN Actualitate Momente dramatice în apele teritoriale românești - VIDEO

Momente dramatice în apele teritoriale românești - VIDEO

S.T.
2 minute de citit Publicat la 19:35 21 Mai 2019 Modificat la 19:35 21 Mai 2019
o_1dbdihg6b1ou6gr71c101k7r17ca8.jpg
Foto: captură Antena 3

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat luni, în Marea Neagră, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României.

„În data de 20.05.2019, ora 06.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR, pe timpul desfăşurării misiunilor de supraveghere şi control în Marea Neagră, a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti, o ambarcaţiune suspectă că desfăşoară activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.

Focuri de armă asupra braconierilor turci

Imediat, nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcaţiunii, identificată ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat "BABA SENOL", care nu s-a supus somaţiilor verbale pentru a permite operaţiunea de abordare şi control, conform procedurilor legale.
Astfel, pe timpul manevrelor de urmărire, poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condiţiile legii”, informează un comunicat de presă transmis de Garda de Coastă.

„În jurul orei 14.40, s-a reuşit oprirea pescadorului turcesc, iar poliţiştii de frontieră au procedat la abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R. Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoşeul gloanţelor la contactul cu suprafaţa apei - doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul şoldului (zgârietură), sens în care li s-a acordat primul ajutor. Aceştia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluaţi de către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa - substaţia Mangalia, fiind transportaţi la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, pe fondul supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit şi peşte, precum şi a manevrelor bruşte efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui”, precizează Garda de Coastă.

Radu Tudor: „E nevoie de o întărire a Gărzii de Coastă și a Poliției de Frontieră în contextul marilor provocări de securitate de la Marea Neagră, dar și de crimă organizată”

„Au fost inclusiv momente în care acești braconieri au amenințat reprezentanții Gărzii de Coastă care erau înarmați. Nu se dau deoparte, sunt agresivi, sunt periculoși și dispuși să facă fapte extrem de grave. Cred că ceea ce s-a întâmplat reprezintă un punct culminant și cer autorităților române să someze autoritățile turcești ca pe baza unui efort comun aceste nave să nu mai părăsească Turcia și apele teritoriale. 

Ceea ce s-a întâmplat în Marea Neagră are în spate din păcate un bilanț dramatic”, a spus jurnalistul Radu Tudor.

Potrivit evidențelor Gărzii de Coastă din România, în anul 2014 trei pescadoare cu pavilion Turcia au fost reținute. Au avut asupra lor sute de kilograme din specia calcan.

În 2016 au fost reținute de Garda de Coastă șase pescadoare - cinci pescadoare pavilion Turcia și unul Ucraina.

În 2017 au fost reținute șase pescadoare pavilion Turcia.

În 2018 au fost reținute două pescadoare pavilion Turcia.

În 2019, pescadorul reținut Iuni a mai intrat în Zona Economică Exclusivă a României în luna martie.

Aflați mai multe informații urmărind materialul video de mai sus!

×
x close