Structura bacalaureatului s-a schimbat aproape în fiecare an, dacă nu total, unele modificări au fost aduse oricum pe parcurs. Fiecare ministru care s-a perindat pe la Învăţământ s-a apucat să facă o reformă.
Generaţia care a susţinut examenul de Bacalaureat acum cinci ani a fost ultima care a avut parte de structura clasică a examenului: două probe orale, cinci probe scrise.
În următorul an, mai marii ministerului s-au gândit să pună pe Internet sute de variante de subiecte pentru examenul de bacalaureat. În 2008 sutele de variante au fost înlocuite cu trei variante la fiecare probă, toate orientative.
Ultima lege care a schimbat din nou structura învâţământului, şi implicit pe cea a Bacalaureatului, îi aparţine actualului şef de la învăţământ. De pildă anul trecut, când a fost introdus acest sistem, probele orale s-au dat în mijlocul anului şcolar. Şi curricula a fost shimbată, mai exact simplificată. Fiecare ediţie nouă de manuale a cuprins mai puţine noţiuni. Suficiente pentru elevii de liceu, spun profesorii, însă prea puţine pentru elevii de gimnaziu care au dificulăţi de exprimare şi nu cunosc gramatica limbii române.